Malanseuns Boerdery is sterk geëvolueerd sinds het nederige begin 110 jaar geleden als een fruitbedrijf dat overtollige bomen verkocht. Vandaag de dag, onder leiding van Jimie Malan Jr., staat het bedrijf als een vooraanstaande naam in de tuinplantensector in Zuid-Afrika en exporteert het ook inheemse planten naar markten in Amerika, Canada, Europa, Engeland, Australië en andere Afrikaanse landen. "Onze passie is mensen en planten. We streven ernaar om planten van topkwaliteit te produceren voor elke tuin in het land, zodat Zuid-Afrika het mooiste land ter wereld wordt met adembenemende tuinen," aldus Jimie.
Jimie Malan Jr.
Historische roots
Malanseuns werd in 1913 opgericht door Danie Malan op de noordelijke hellingen van de Magaliesberg, net buiten Pretoria. Aanvankelijk richtte het bedrijf zich op de teelt van fruit, waarbij fruitbomen aan het publiek werden verkocht om op teeltbedrijven en in tuinen te worden geplant. Naarmate het bedrijf groeide, waagden Danie's vier zonen zich aan het kweken van siertuinplanten als aanvulling op de verkoop van fruitbomen.
Vandaag de dag is Malanseuns gespecialiseerd in het kweken en distribueren van sierplanten. De familie was pionier op het gebied van de ontwikkeling van duurzame, biologische groeimedia in het land, waardoor het gebruik van bovengrond bij de productie van planten in containers overbodig werd. "We produceren ons eigen groeimedium van biologische grondstoffen. Door onderzoek te doen naar lokaal beschikbare materialen, hebben we het economischer gemaakt," vertelt Jimie. Momenteel gebruikt het bedrijf ruw zaagsel en boomschors, gecomposteerd met biologische organismen, waardoor de composteertijd is teruggebracht van negen maanden naar vier maanden, wat resulteert in een aanzienlijke besparing op ruimte, arbeid en bedrijfskosten. De containers zijn geëvolueerd van roestige oude blikken en bakken die vaak van vuilnisbelten worden gehaald naar moderne kwekerijzakken en potten.
Het teeltproces begint in de perkplantenafdeling, waar zaden mechanisch worden gezaaid. Na het ontkiemen worden de jonge planten overgeplant in zaailinghouders. Vaste planten worden gekweekt in kassen van wereldklasse en krijgen meststoffen en water. Elke plant wordt rigoureus geëvalueerd om te voldoen aan de kwaliteitsnormen en wordt gecontroleerd op ziekten voordat hij wordt opgepot voor een optimale wortelontwikkeling.
Nu de vierde generatie van de familie Malan in het bedrijf stapt, worden er nog steeds miljoenen planten gekweekt op de oorspronkelijke kwekerijlocatie en twee andere kwekerijen in de omgeving van Pretoria. Deze diversiteit aan locaties biedt een scala aan klimatologische omstandigheden, van subtropisch tot extreem koud, waardoor planten volgens de hoogste kwaliteitsnormen worden gekweekt. Voortdurend zoeken naar nieuwe en betere planten wereldwijd, samen met testen en proeven in Zuid-Afrikaanse omstandigheden, garandeert dat Malanseuns voortdurend spannende nieuwe planten introduceert voor lokale tuiniers die zijn aangepast aan de lokale omstandigheden.
Dit jaar is Malanseuns verheugd om verschillende nieuwe variëteiten aan de collectie toe te voegen, waaronder een levendige cerise roze hortensia die de hele zomer bloeit, een bijna zwarte Agapanthus en verschillende nieuwe hibiscusvariëteiten.
Andere technische innovaties in de productie
De kwekerij van Malanseuns strekt zich uit over drie locaties, met in totaal 75 ha teeltgebied, waar 191 vaste medewerkers werken en ongeveer 60 seizoensarbeiders tijdens piekperioden. De infrastructuur omvat kassen, plastic kassen, schaduwhuizen en vollegrondsteelt. De Rosslyn-vestiging heeft zes dammen om afvloeiend regenwater op te vangen voor hergebruik, terwijl er zonnesystemen zijn geïnstalleerd om stilstand van de teelt te voorkomen tijdens frequente stroomonderbrekingen.
Vanwege de toenemende bezorgdheid over waterschaarste heeft Malanseuns geavanceerde irrigatiesystemen geïmplementeerd, waaronder druppelirrigatie en capillaire matten. "We gaan zuinig om met water omdat we niet weten wat de toekomst brengt," zegt Jimie. Deze nadruk op het beheer van hulpbronnen strekt zich uit tot de bestrijding van plagen en ziekten, waarbij het teeltbedrijf werkt met een preventief sproeiprogramma met biologische producten. Regelmatige bemonstering van de grond en laboratoriumtests zorgen voor proactief ingrijpen, behoud van de gezondheid van de grond en schimmelbeheer.
Malanseuns optimaliseert zijn groeimedium met biologische stimulanten, waarbij stammen van Trichoderma, Bacillus en silicaten worden gebruikt om de beschikbaarheid van voedingsstoffen en de veerkracht van de bodem te verbeteren. Deze verschuiving werd ingegeven door de stijgende prijzen en de schaarste van chemische meststoffen als gevolg van wereldwijde conflicten, wat leidde tot de overstap naar biologische meststoffen die een langduriger effect in de bodem hebben. Het teeltbedrijf heeft ook met succes het gebruik van chemicaliën met 70% teruggedrongen door biologische bestrijdingsmethoden tegen ongedierte en schimmels te gebruiken. "Ik bezoek regelmatig verschillende landen om inzicht te krijgen in teeltmethoden en apparatuur en bouw zo voortdurend aan ons wereldwijde netwerk", legt Jimie uit.
Bloemen telen voor morgen
Malanseuns is trots omdat het bedrijf staat op het fundament dat in de afgelopen 111 jaar is opgebouwd. "Het grootste plezier komt voort uit de ontelbare levens die beïnvloed worden door de prachtige planten van hoge kwaliteit die tuinen in het hele land verfraaien. Het inspireert ons om de komende 100 jaar Zuid-Afrika nog mooier te maken met prachtige planten in tuinen door het hele land," deelt Jimie.
Malanseuns wil tuinieren vereenvoudigen en toegankelijker en betaalbaarder maken voor de eindgebruiker. Met een van de grootste netwerken van plantengenetici wereldwijd, heeft Malanseuns toegang tot uitzonderlijke nieuwe planten, waaronder Agapanthus variëteiten met partners zoals De Wet Plant Breeders. De bekroonde Agapanthus Blackjack bijvoorbeeld, die tot negen maanden bloeit, laat zien hoe het bedrijf voortdurend het aanbod voor tuiniers verbetert.
Nu het bedrijf deze mijlpaal viert, wil het zijn trouwe klanten en leveranciers bedanken voor hun steun. "Zonder jullie steun zouden we niet zijn waar we nu zijn," merkt Jimie op. De vijfde generatie Malans is hun groene vingers al aan het ontwikkelen. Zoals het gezegde luidt: "Een boom planten is geloven in morgen".
Voor meer informatie:
Malanseuns
malanseuns.co.za
[email protected]