Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vooruitgang geboekt met chrysanten telen op water

In het project 'Toekomstbestendig snijbloemen telen op water' heeft Vertify dit jaar veel vooruitgang geboekt met chrysant. Projectleider Jasper Schermer ziet dat bevestigd in de reacties van BCO-leden. "Vorig jaar zagen we geelverkleuring", vertelt hij. "Na wat aanpassingen in het klimaat zien we dit jaar een uitstekende groei zonder geelverkleuring. Telers zijn echt enthousiast, dus ik verwacht veel belangstelling voor deze proef."

Het project Toekomstbestendig snijbloemen telen op water, verkent de mogelijkheden voor verduurzaming van (nu nog) grondgebonden snijbloementeelten. Telen in gesloten watersystemen elimineert de emissie van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen naar de bodem en het grondwater. Bovendien maakt het grondontsmetting via het energie-intensieve stomen geheel overbodig. Chrysant, Matricaria en Lisianthus zijn gekozen als voorbeeldgewassen. Goede teeltresultaten zijn een noodzakelijke randvoorwaarde voor acceptatie door- en opschaling in de praktijk.

Geen geelverkleuring, goede groei
De verkenning vindt plaats bij Vertify in Zwaagdijk en voor een deel via praktijkproeven bij telers. Dit jaar lag de nadruk bij Vertify op chrysant. Dit gewas kampte vorig jaar nog met geelverkleuring en een matige groei. Onderzoek naar de juiste klimaatomstandigheden heeft veel resultaat geboekt. "Met behulp van sensoren zijn we het gewas gaan monitoren", zegt projectleider Jasper Schermer. "Door het onderzoek naar de klimaatomstandigheden, in combinatie met het sensorengebruik, hebben we het klimaat kunnen finetunen. Geelverkleuring is nu verleden tijd en de groei verloopt prima. De BCO-leden zijn behoorlijk onder de indruk. De huidige demoteelt staat volgende week in bloei, dus dat is een mooi moment voor chrysantentelers om de proef te bekijken. Dat kan tijdens de open dag op 31 oktober."

Via Glastuinbouw Nederland zijn alle leden van de gewascoƶperatie al voor de open dag uitgenodigd. De rassen in de huidige demoteelt zijn Ilonka, Powaru en het nieuwe ras Altaj, dat ook op het bedrijf van referentieteler Jan van Paassen staat. Schermer teelt ook de standaardrassen Baltica en Chic, alsmede Kennedy en Pina Colada.

Goede takopbouw, snelheid en bloemkwaliteit
De onderzoeker rekent op veel belangstelling voor de proef. "Telen in de grond staat op gespannen voet met de emissie-eisen waaraan telers over enkele jaren moeten voldoen", verklaart hij. "Bovendien kost het stomen veel energie en geld, terwijl er dan ook niet geteeld kan worden. Telen op water is wat dat betreft een lonkend perspectief, mits de productie en de takkwaliteit goed zijn. In dat opzicht hebben we dit jaar wezenlijk vooruitgang geboekt door verbetering van het kasklimaat. Telers zijn echt enthousiast over de takopbouw, het volle gewas en de teeltsnelheid. De bloemkwaliteit en het takgewicht doen ook niet onder voor die van de grondteelt. Het zou mooi zijn als we met dit belangrijke gewas volgend jaar de stap naar de praktijk kunnen zetten, zoals we vorig jaar deden met Matricaria."

Het project 'Toekomstbestendig snijbloemen telen op water' is uitgevoerd door Vertify, wordt gefinancierd door de gewascoƶperaties Chrysant en Lisianthus, met co-financiering vanuit de programma's Glastuinbouw Waterproof en Kas als Energiebron, een innovatieprogramma van het ministerie van LVVN en Glastuinbouw Nederland. De proef is gevolgd en begeleid door telers.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: