Tholen - Kwekers in de sierteelt willen zo schoon mogelijk de winter in gaan. Rupsen zijn daarbij met name een aandachtspunt, zegt Caroline van den Hoek van Syngenta Crop Protection. "Als je nu nog met rupsen zit, blijf je daar het hele najaar en vroege voorjaar last van houden. Je wilt dan niet verrast worden. Dat geldt ook voor trips en mineervlieg, die in de chrysanten of gerbera's nog weleens lelijk huishouden."
Poppen van insecten kunnen soms tot wel 3 of 4 maanden stilstaan, voordat ze door warmte en instraling weer worden geactiveerd. Oppassen geblazen dus, want, zo ziet Caroline: "Mensen die in november of december nog een hoge insectendruk hebben, gaan het nog zwaar krijgen in maart. Dan kan je opeens verrast worden door de aantallen die dan tevoorschijn komen."
Rupsen, trips en mineervliegen
Schoonmaken is dus het devies. "Rupsen, trips en mineervliegen moeten dus zo goed mogelijk geruimd worden om een rustige start te kunnen hebben richting maart. Daarbij kan Proclaim® worden ingezet voor de rupsen in chrysant, gerbera en roos. Tegen trips kunnen we Mainspring® of Vertimec® Gold inzetten. Let op: Mainspring mag niet in de grondgebonden teelten. Dat hangt wel af van je strategie in de winter: Vertimec Gold ruimt namelijk ook een deel van je biologische bestrijders op, terwijl Mainspring natuurlijke vijanden met rust laat."
Het is dus van cruciaal belang dat er een goed plan wordt gemaakt, samen met de adviseur, om goed de winter door te komen en goed op te kunnen starten in het voorjaar. "Vooral ook met het oog op biologische bestrijders, die het in de winter lastiger hebben vanwege beperkt daglicht en instraling. Belichting kan dat tekort niet volledig compenseren."
Echte meeldauw
In gewassen als roos en gerbera, die de hele winter doorgaan, moet daarbij ook de ziektedruk van bijvoorbeeld echte meeldauw goed in de gaten worden gehouden. "Je hebt maar een aantal toepassingen van ieder middel, dus als het uit de hand dreigt te lopen, is het ook lastiger om weer uit te komen op een laag, acceptabel niveau. De basis is in principe werken met zo veel mogelijk groene middelen – je houdt de chemische middelen achter de hand als je af en toe een tik moet uitdelen."
Caroline adviseert om nu de druk laag te houden, zodat je rustig de winterperiode door kan komen. Daarbij wijst ze op de groene middelen als Taegro® en Ravibis®, die hierin een preventieve rol kunnen spelen. "Dit soort middelen zijn juist geschikt in een periode waarin de druk beheersbaar kan worden – maar daar moet je nu wel hard naartoe werken. Nu is het klimaat nog actief, dus is het nu zaak om de ziektedruk laag te krijgen."
Bij echte meeldauw kan de infectie snel gaan – in een paar dagen kan er al schimmelpluis tevoorschijn komen, en de periode van infectie tot zichtbaarheid is ongeveer 10 dagen, vertelt Caroline. "Bij de eerste stipjes moet je daarom meteen reageren, zodat je niet nog de hele winter moet vechten tegen meeldauw. We hebben daar gelukkig een sterk middelenpakket voor, met Taegro, Ravibis, Alibi® Flora, Topaz®, Ortiva® en Abir®. De oplossing zit in een goed samenspel tussen de biologische middelen en de chemische middelen. Op het juiste moment de juiste keuze maken.
Voor meer informatie:
Syngenta Crop Protection
Caroline van den Hoek
M: +31 (0)6 82 68 99 36
[email protected]
www.syngenta.nl
"Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor het gebruik eerst het etiket en de productinformatie."
®/TM Registered Trademark of a Syngenta Group Company.