Vorige week werd op het Hof ter Vrijlegem in Asse de OiRA-tool gelanceerd voor land- en tuinbouw. OiRA staat voor 'Online Interactive Risk Assesment' en hoewel de officiële volledige naam OiRA Landbouw is, komt de tool zeker ook in de tuinbouwsector van pas, deelt Boerenbond. Het is dus een onlinetool, ontwikkeld om kmo's bij te staan in de risicoanalsye, het formuleren van preventiemaatregelen en het maken van een actieplan en andere rapporten. OiRA bestaat voor verschillende sectoren. Enkele jaren geleden werd er al een variant voor de sierteelt gelanceerd. En nu is er dus ook een voor de land- en tuinbouw.
Prevent Agri
Een van de grote trekkers van OiRA Landbouw is Prevent Agri. Hoofd Sociale Zaken bij Boerenbond Chris Botterman benadrukte bij de start van de ochtend het belang van deze organisatie. "Onze klankbordgroep gaat de komende periode verder werken aan veiligheid in gezondheid in land- en tuinbouw. De OiRA-tool is daar een onderdeel van. Zelfs al is het team van Prevent Agri in Vlaanderen met maar drie medewerkers erg klein, toch krijgen zij veel gedaan, met dank ook aan de equipe van lesgevers die in heel Vlaanderen vorming geven over arbeidsveiligheid. Zij zullen nu ook de OiRA-tool mee bekend gaan maken."
Toegankelijk en makkelijk
Frank Dehasque van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg ontwikkelde eerder al OiRA's voor andere sectoren. "We merkten dat kleinere bedrijven vaak niet of onvoldoende tot een risicoanalyse met preventiemaatregelen komen. In een klein bedrijf is de kennis van de wetgeving ook vaak beperkt. Toch is zo'n analyse verplicht vanaf dat er één werknemer is." Ook op land- en tuinbouwbedrijven met personeel dus. "Het is een mooi beroep dat instaat voor ons dagelijks voedsel en daarmee een belangrijke economische sector voor ons land. Toch houdt dit beroep ook heel wat risico's in. Om die in kaart te brengen en juist te kunnen handelen, is er nu de OiRA Landbouw."
Dehasque gaf ook een korte demonstratie van de tool. "Het is een intuïtief hulpmiddel, waarbij je al klikkend het proces doorloopt van identificatie en evaluatie van risico's, en het formuleren van maatregelen. Belangrijk om mee te geven is dat het is gemaakt voor de sector. De tool is gratis en je kan hem anoniem invullen. Vind je het te veel werk om in één keer te doen, dan kan je je voortgang opslaan en er bij een volgende gelegenheid mee verder gaan. De OiRA genereert automatisch rapporten en actieplannen. Zit je ergens vast, kan je je voortgang delen met bijvoorbeeld de mensen van Prevent Agri."
Een veiligere groene sector
"Onze visie is 'naar een veiligere groene sector'", vertelt Mieke Sevenans van Prevent Agri. "Dat proberen wij te doen via bewustmaking en voorlichting. Logisch dus dat wij graag onze schouders onder OiRA zetten. Het is een digitale tool die bedrijfsleiders stap voor stap door de risicobeoordeling leidt. De risico's en uitdagingen van de landbouwsector zijn nu eenmaal heel specifiek, daarom dat de vragen en checklist op maat gemaakt zijn voor deze sector."
Bron: Boerenbond