Tholen - De 14e editie van de IFTF zit erop. Het aantal kwekers met een stand was hoger dan ooit en het aantal bezoekers was zoals altijd weer erg internationaal. Opvallend was dat dit jaar de toevoeging van een Ugandees paviljoen en het aantal Amerikanen die de beurs bezochten. Ook het team van BPnieuws en FloralDaily was aanwezig en maakte de volgende fotoreportage.
Met de klok mee vanaf linksboven: Geert Eveleens, Joep Jongkind en Robin Jongkind van Fresh Portal Software; het team van Gadot Agro; Yannick, Erik en Jennifer Spek en Hein Kerkstra van Jan Spek Rozen; Paco van der Louw, Geert Burger, Martin Buter and Jelle Posthumus van Könst Alstroemeria.
Klik hier voor de fotoreportage
Positieve sfeer, slechte markt
Ondanks de momenteel slechte markt was de sfeer op de beursvloer goed. De bloemensector kampt dit jaar met verschillende uitdagingen, zoals ongunstige weersomstandigheden, beperkte vrachtcapaciteit en de wereldwijde politieke en economische situatie. In veel landen, voornamelijk Kenia, Colombia en Ecuador, is de productie aangetast door het weer: te nat, te koud, te veel zon, noem het maar op. In Ecuador bijvoorbeeld was de productie te laag eerder dit jaar en kampen ze nu weer met een overproductie. In Kenia is de false codling moth (FCM) een probleem dat verergerd werd door het weer. Daarnaast zijn er zorgen rondom de vrachtcapaciteit en kosten, vooral van Kenia naar Europa. De verwachtingen voor Valentijnsdag 2025 zijn gemengd: kwekers hopen op een beter seizoen, maar moeten afwachten of het volgend jaar daadwerkelijk gunstiger wordt dan dit jaar.
IFTF 2024
Hoe was de veertiende editie? We spraken de organisatie, Dick van Raamsdonk van de HPP Exhibitions, op de laatste dag en hij was zeer tevreden met deze editie.
Bezoekersaantallen
Hij gaat eerst dieper in op de bezoekersaantallen. In het algemeen vindt hij dat de beurs goed bezocht is, vooral de tweede en derde dag. Vooral het laatste stemt hem positief. "Hiermee is de verwachting uitgekomen dat de internationale koper ook op een laatste beursdag in groten getale de beurs bezoekt zolang deze maar niet op een vrijdag is. Dit jaar is er namelijk voor het eerst voor gekozen om de IFTF van dinsdag tot en met donderdag te laten plaatsvinden. De laatste jaren zie je dat de beursdagen veranderen, men wil in het weekend thuis zijn en daar gaan we in mee. Ook al was het bezoek van de beurs in totaal iets rustiger in vergelijking met andere jaren, de verschuiving van de beursdagen naar de dinsdag tot en met de donderdag heeft aangetoond dat het een geslaagde aanpassing is geweest," deelt Van Raamsdonk.
Kwekers en kopers
Hij is ook tevreden met het aantal kwekers dat de IFTF aantrekt. "De IFTF is vooral een kweker-koper beurs. Zoals altijd hebben we veel kwekers vanuit de grote bloemenproducerende landen, zoals Kenia, Ethiopië, Colombia en Ecuador, en zien we het aantal kwekers uit andere landen ook toenemen. Dit jaar hadden we voor het eerst zelfs een Uganda paviljoen. En hoe meer kwekers er aanwezig zijn, hoe meer kopers interesse hebben in de beurs." En de bezoekers komen vanuit alle hoeken van de wereld. Wat dit jaar opviel was dat er eindelijk ook veel Amerikaanse kopers aanwezig waren, vervolgt Dick. "De Verenigde Staten komen steeds stabieler terug, dit is een belangrijke nieuwe doelgroep. Volgend jaar staat er om die reden een beurs in Miami gepland. Hier brengen we veel Keniaanse en Ethiopische kwekers naartoe." Ook benadrukt Van Raamsdonk dat de Nederlandse handel steeds belangrijker wordt en daardoor ook een groei te zien was in het aantal Nederlandse bezoekers en standhouders.
Altijd ruimte voor groei
Ondanks al deze positiviteit denkt van Raamdonk dat er zeker nog ruimte is voor groei en verbetering. "Momenteel zijn de vier belangrijke bloemenlanden goed vertegenwoordigd, eigenlijk wil ik nog meer van hetzelfde: nog meer kwekers en kopers op de IFTF. Volgend jaar zal er ook weer een Floriforum zijn, met een nog te bevestigen onderwerp. We doen dit al jaren en is een soort traditie geworden dat toegevoegde waarde biedt aan de beurs."