Op 21 november zet Royal FloraHolland de volgende stap met Centraal Veilen, alle overige planten gaan dan over op centrale klokken. "Door het concentreren van vraag en aanbod per productsoort op een centrale klok, stimuleren we een optimale prijsvorming." Robbert van Spronsen van plantenkwekerij Esperit ervaart meer prijsstabiliteit op de eerste centrale plantenklok die sinds maart dit jaar bestaat.
Esperit Plants kweekt allerlei soorten groene planten, zoals Ficus, Alocasia, Musa en Monstera. Het grootste label is Esperit Ficuss, de eigen merknaam voor de tientallen ficussoorten die Esperit Plants teelt. "Dit jaar doen wij ongeveer driekwart via de directe kanalen en een kwart via Klokverkoop", vertelt Robbert. "Tussen april en september doen we een groter deel via de klok. We proberen meer direct te doen, omdat we daar de hoogste omzet mee behalen. Maar dat is soms lastig omdat er niet altijd evenveel vraag is vanuit de directe handel – of omdat we niet iedereen weten te vinden. Op de klok heb je een breder publiek."
Prijsvorming gelijkmatiger
"Vanaf 14 maart dit jaar zijn we stapsgewijs een steeds groter deel van onze artikelen gaan veilen via de nieuwe centrale klok voor groene planten", vertelt de kweker uit 's-Gravenzande. "Nu zijn alleen de ficussen nog niet over op Centraal Veilen, die gaan per 21 november om. Je merkt bij Centraal Veilen vooral dat de prijzen wat dichter bij elkaar liggen. Bij ficussen is het onderlinge verschil soms wel 50 cent, bij de planten die al over zijn op Centraal Veilen is dat verschil een stuk kleiner. Ik merk nog niet heel erg dat ik er een groter prijsvoordeel uithaal – er zijn vooral minder uitschieters. Het verschilt natuurlijk per dag, maar doordat er centraal geveild wordt, is er op de dag zelf meer balans tussen de klokken van Naaldwijk en Aalsmeer – ik heb minder zicht op wat Rijnsburg doet. Doordat de prijsvorming gelijkmatiger is, kun je als kweker makkelijker inspelen op de behoeften van de exporteur. Al met al heb ik geen omkijken naar deze ontwikkeling en dat is positief – het gaat nu mee in de dagelijkse gang van zaken."
Noodzakelijke ontwikkeling
Het is vooral de combinatie van de huidige ontwikkelingen die Robbert toejuicht. "Met initiatieven als Centraal Veilen, Floriday, Floriway en kanaalonafhankelijke logistiek merk ik dat er vanuit Royal FloraHolland goede stappen worden gezet. Dat is positief, maar ook een noodzakelijke ontwikkeling, als je ziet hoe snel de sector verandert. Het grote voordeel van Floriday vind ik dat kweker en exporteur beter gematcht worden. Het zorgt ervoor dat we ons netwerk steeds groter kunnen maken. Je hebt één prachtig platform waar je alles op ziet. En het is continu in ontwikkeling – ik zie er alleen maar voordelen in. Het is daarom erg jammer dat er nog exporteurs zijn die hun hakken in het zand zetten. Ze houden het voor zichzelf tegen, maar daardoor ook voor ons als kweker. We moeten meer als sector, als keten denken. Dat gebeurt nu nog te weinig, vind ik – helaas. Ik hoop dus dat exporteurs snel meegaan in de digitalisering van de sector. Want we moeten het samen doen."
Bron: Royal FloraHolland