Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Nederlandse veerkracht is er nog steeds"

Meer dan honderd jaar geleden kweekte de grootvader van John Pouw groenten en tulpen in de open lucht in het dorpje De Kwakel, vlakbij Aalsmeer. Als het 's nachts vroor "staken we veel kleine vuurtjes aan om de augurken en bonen te beschermen. We hadden het idee dat rook zou helpen. Nou, we renden rond, van het ene vuur naar het andere, want de wind veranderde continu van richting. Mijn buurman had besloten om in bed te blijven. Voor hem geen probleem; met de veranderende wind waaide de rook naar zijn veld" (memoires van Jan Pouw, 1979). Volgens Pouw van veredelingsbedrijf Viking Roses zien we vandaag de dag dezelfde 'techniek' gebruikt door Colombiaanse telers in hun plastic kassen.

Opa Jan stapte toen over op bloemen, "natuurlijk chrysanten", en van open lucht naar 'roll on roll off' kassen die op rails werden verplaatst. Zijn zonen bouwden enkele van de eerste kassen voor rozen die in grote groene houten kisten werden vervoerd en geveild op boten die door de 'oude veiling' Bloemenlust in Aalsmeer werden getrokken, herinnert Pouw zich. "Dat waren nog eens tijden."

Benieuwd hoe het er vroeger uitzag? Op de website mantelpower vind je beelden van de Veiling Aalsmeer in de jaren 1950.

Veerkracht
Pouw stelt dat de aanpak van de sector van recente crises bewijst dat deze geest van veerkracht er nog steeds is.

"Soms vreesde ik voor het voortbestaan van de Nederlandse bloementraditie. Bijvoorbeeld, na het beheersen van een ralstonia crisis in rozen, gevolgd door corona, was ik bang dat het einde van de Nederlandse tuinbouw daar was toen de energiecrisis toesloeg in 2022. Koen zette de verwarming lager en deed de belichting uit in de kas waar we onze Vikingproeven hadden en we verhuisden naar Kenia."

'Rosa Loves Me With Fatal Attraction', geteeld in Nederland
Foto credits: Viking Roses

In een later stadium werd hij echter positief verrast door de veerkracht van de sector. "Veel telers beperkten hun energieverbruik, maar weigerden op te geven, keerden terug naar de oude seizoensgebonden teelt en schakelden over op 'energiezuinige' rassen. Ik was verbaasd dat twee telers onze Rosa Loves Me® With Fatal Attraction wilden planten en dat anderen vroegen om variëteiten om te testen. Ik schaamde me dat ik het vertrouwen in mijn landgenoten had verloren, in mijn opa die 's nachts rondliep en heel symbolisch vuurtjes belichtte om zijn gewas te beschermen."

Rosa Loves Me With Fatal Attraction', geteeld in Nederland
Fotocredits: Viking Roses

Op weg naar de toekomst
Ervaringen als deze hebben hem sterk doen geloven in de 'kracht van innovatie'. "Nederlanders zijn creatief. Door windmolens te bouwen, hebben ze een groot deel van hun land onder zeeniveau gecreëerd. Hoewel ze een van de dichtstbevolkte landen ter wereld zijn, zijn de Nederlanders internationale topexporteurs van zuivelproducten, waaronder vlees, en bloemen en planten. Strikte regels en voorschriften weerhielden hen er ook niet van om verwarmde kassen, assimilatiebelichting, waterrecirculatie, biologische bestrijding, camera's en kasdrones uit te vinden en AI in gebruik te nemen." John is van mening dat deze vindingrijkheid de tuinbouwsector door uitdagende tijden zal loodsen en zal helpen om de uitdagingen van het verminderen van de ecologische voetafdruk en plastic bloemen aan te pakken.

Voor meer informatie:
John Pouw
VikingRoses
[email protected]
www.VikingRoses.com