Tholen - De geur van laurier komt je tegemoet als je bij Gova in Nispen binnenstapt. Het familiebedrijf dat meer dan 95 jaar geleden begon als bescheiden kwekerij is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdige onderneming, waarbij het traditionele kweken van laurier gecombineerd wordt met moderne toepassingen in cosmetica, medicinale producten, duurzame substraten en niet te vergeten: dropjes.
Jack en An Goossens tijdens de Trade Fair
Van aardbeien naar laurier
Jack Goossens, samen met zijn broer Charl eigenaar van Gova: "Ons familiebedrijf begon eigenlijk heel anders dan waar we nu staan. Mijn opa startte voor de Tweede Wereldoorlog met het kweken van aardbeien onder glas. Hij was een van de eerste die aardbeien vroeg in het seizoen kon leveren, en hij had een slimme marketingstrategie: het verkopen van aardbeien per stuk. Dat was een groot succes. In de jaren 70, tijdens de energiecrisis, moesten we op zoek naar teelten die minder afhankelijk waren van gas. Zo zijn we uiteindelijk overgestapt op laurier."
Hij vervolgt: "Wat veel mensen niet weten, is dat de 'Prunus Laurocerasus', die je vaak ziet in Nederland, eigenlijk geen echte laurier is, maar een prunus. Wij telen de echte laurier, de 'Laurus nobilis'. Dat is dezelfde plant waarvan je de blaadjes in zakjes bij de supermarkt vindt. Het bijzondere aan laurier is dat het een trage groeier is. Het kan tot wel acht jaar duren voordat een plant echt volwassen is en klaar voor de verkoop. Dat is een groot verschil met veel andere teelten, waar je vaak binnen weken al resultaat ziet."
Dropjes
"Zeven jaar geleden zijn we gaan kijken naar wat we konden doen met de reststromen van onze laurierplanten. In de winkels betaal je een paar euro voor een paar blaadjes, terwijl wij hier bergen bladeren over hebben. Zo zijn we begonnen met het winnen van laurierolie uit de bladeren. Die olie wordt nu gebruikt in cosmetica, maar ook in drop," vertelt Jack. "Een dropfabrikant wilde een authentieke laurierdrop maken, niet op basis van aroma's, maar met echte laurierolie. Dat is duurder, maar de smaak is beter. Hij ging het testen op een markt en onze laurierdrop bleek veruit de populairste. Inmiddels wordt onze drop verkocht in landwinkels en toeristenwinkels."
Laboratorium
Naast de laurierdrop hebben ze ook kruidenthee, waar ze vorig jaar nog, in het samenwerkingsverband Theelers de Tuinbouw Ondernemersprijs mee wonnen. Ook werken ze samen met universiteiten en hoge scholen om te kijken hoe de plantenextracten ingezet kunnen worden in de gezondheidszorg en wordt er in een lab in Bergen op Zoom onderzoek gedaan naar plantaardige inhoudsstoffen en de toepassingen in de cosmetica- en farmaceutische industrie. "We onderzoeken hoe we deze stoffen kunnen winnen, maar ook hoe we ze langer kunnen conserveren, bijvoorbeeld door fermentatie. Ons doel is om uiteindelijk fossiele grondstoffen te vervangen door plantaardige alternatieven, en laurier speelt daarin een centrale rol."
Peat-free
Daarnaast ontwikkelen ze veenvrije substraten van de vezels die overblijven na de olie-extractie. "Peat-free is een belangrijke stap richting duurzamer telen," deelt Jack. "Inmiddels zijn wij al drie jaar lang peat-free, waar vooral op de Engelse markt al veel vraag naar is met oog op toekomstige wetgeving. De overstap naar peat-free-substraten was een van de grootste veranderingen die we hebben doorgemaakt. Je moet alles aanpassen: van de manier waarop je water geeft tot de teeltmethodes. Laurier groeit traag, dus het kost tijd om resultaten te zien, en onderzoek gaat niet altijd in één keer goed. Maar de markt is aan het veranderen, klanten kiezen bewuster en vragen om duurzame producten. Wij werken volgens de FSI-standaarden en hebben meegedaan aan een pilotproject voor FloriPefCR (de footprintberekeningsmethode), waarbij we de volledige milieu-impact van ons product in kaart brengen. Dat maakt het makkelijker om transparant te communiceren naar de consument en geeft ons inzicht in waar we nog kunnen verbeteren."
Balans
"Het is een goede balans tussen traditionele teelt en innovatieve ontwikkelingen." Jack is ook bestuurslid bij International Association of Horticultural Producers (AIPH) en heeft hij onlangs lezingen gegeven in India over de promotie van sierteeltproducten. Daarnaast is Gova lid van Decorum, waar hij zeker nog ruimte ziet voor mede boomkwekerijen. "Samen met mijn broer leid ik ons bedrijf, en we hebben een mooi team om ons heen. We werken ook met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarbij we hun talenten inzetten en ze zo een plek geven in ons bedrijf. We zijn op veel fronten tegelijkertijd actief en dat maakt het leuk."
Voor meer informatie:
Jack Goossens
Gova BV
Essenseweg 47
4709 RB Nispen
Tel.: +31 610 646166
[email protected]
www.gova.nl