Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Transitiecollege positief

Milieucertificering glastuinbouw goed voor energietransitie

Milieucertificering – en daarbinnen energie – kan een nuttig instrument zijn om verduurzaming te bevorderen. Naast dat het de consument informeert, is het ook een aanpak die de ondernemer inzicht biedt in zijn bedrijfsvoering en verbeteringsopties. Het Transitiecollege waardeert de voortvarende inzet van de afzetorganisaties in de glastuinbouw en ondersteunt de roep om standaardisering op het gebied van milieucertificering, schrijft Piet Boekharst namens Glastuinbouw Nederland.

Hij deelt op Kas als Energiebron een verslag van een vergadering van 4 november jl. Eind 2020 is het Transitiecollege Energietransitie Glastuinbouw gestart als voorbereidend overleg voor het Convenant energietransitie Glastuinbouw 2022-2030. Het Transitiecollege heeft een klankbord en kennisrol en komt twee keer per jaar samen met de convenantspartijen om de voortgang te bespreken.

CSRD
In de glastuinbouwsector wordt volop ingespeeld op de EU Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) richtlijn. Daarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat (gevat in 16 indicatoren). Dat vertaalt zich ook door naar de producenten. Via de HortiFootprint is afgelopen jaren gewerkt aan een standaardset rekenregels. Energie is het grootste deel (ca. 75-80%) van de footprint. Vanaf de eerste berekeningen in 2020 is een daling te zien in de score door energiemaatregelen, o.a. investeringen in LED's.

De inzet is dat de HortiFootprint een Europese erkenning krijgt als Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR). Dit jaar is dat voor bloemen en planten gerealiseerd (FlotriPEFCR). Certificatieschema's, waarvan er inmiddels tientallen zijn op gebied van voedsel en siergewassen, kunnen langs de PEFCR-benchmark gelegd worden zodat duidelijk is in hoeverre ze eraan voldoen.

Er wordt nu hard gewerkt aan het introduceren en toepassen van de PEFCR. In de sierteelt mogen vanaf 1 januari 2026 alleen nog gecertificeerde sierteeltproducten op de FloraHolland marktplaats worden aangeboden en gekocht. Voor kleine kwekers geldt 1-1-2027. In de groenteteelt zullen de meest telerscoöperaties vanaf 2025 voldoen en rapporteren over hun CSRD-verplichtingen met gebruik va de PEFCR standaard.

Het Transitiecollege is enthousiast over de aanpak. De methode geeft inzicht en richting voor verbeteringen en is daarmee mede een bouwsteen voor de energietransitie. Het college ondersteunt de oproep vanuit de sector aan de nationale overheid en de EU om te kiezen voor een eenduidige PEFCR, en dus niet voor specifiek certificeringsschema's.

Wel willen maar niet kunnen, moet niet uitmonden in een boete via de energieprijs
Het Transitiecollege heeft ook kennisgenomen van de beleidsontwikkeling op het gebied van beprijzing die op Prinsjesdag zijn bekend gemaakt. Het Transitiecollege wijst op het risico van overbeprijzing en uitholling van de investeringsruimte, soms ook nog in combinatie met het ontbreken van handelingsopties.

Alle betrokken partijen zijn het erover eens dat beprijzing – naast stimulering en normering – een noodzakelijk element is in de energietransitie. Maar wel willen maar niet kunnen, moet niet uitmonden in een boete via de energieprijs. Het Transitiecollege onderstreept het belang van de aangekondigde integrale analyse van alle reeds besloten prijsmaatregelen en mogelijke nieuwe (ETS-2 en/of bijmengverplichting groen gas) in relatie tot welke prijsprikkel nodig is voor het doel.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: