De arbeidsmarkt van de toekomst vraagt om een hernieuwde visie binnen de agrarische en groene sectoren. Technologische vooruitgang, maatschappelijke veranderingen en de nadruk op duurzaamheid dwingen ons om anders te denken over werk en werkgelegenheid. Hoewel de toekomst onzeker is, zijn thema's zoals Goed werkgeverschap, Leven Lang Leren, Boeien, Binden en Behouden en Imago en Instroom cruciaal.
In een reeks interviews bespreken bestuursleden en leden van sectorcommissies Colland Arbeidsmarkt de belangrijkste trends, uitdagingen en kansen die deze sectoren vormgeven. Ze delen praktijkervaringen om van elkaar te leren en gezamenlijk de activiteiten en regelingen, gefinancierd vanuit het fonds Colland Arbeidsmarkt, te versterken voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt. In dit artikel geeft Chaira Luth - Klein (projectleider Mooi Vak Man) haar visie op de arbeidsmarkt van de toekomst in de sector Groen, Grond en Infrastructuur (GGI).
Welke ontwikkelingen zie je op dit moment in de GGI?
"De sector kampt met een personeelstekort waardoor veel vacatures onvervuld blijven. Dit zet druk op het agrarische loonwerk en maakt de toekomst voor veel bedrijven onzeker. Daarnaast verschuift de sector naar meer duurzaam werken. Dat zien we door een toename van investeringen in elektrische machines. Dit vraagt tevens om nieuwe vaardigheden en een andere manier van werken."
Hoe belangrijk is gezondheid, veiligheid en het werkplezier van werknemers?
"Het is van cruciaal belang dat bedrijven hierin investeren. De campagne 'Mooi Vak Man' legt de nadruk op het welzijn van medewerkers, omdat zij het kapitaal van een onderneming vormen. Oudere werknemers spelen een sleutelrol door hun ervaring door te geven aan jongere collega's. Flexibel werken, mede door de opkomst van elektrische machines, zien we steeds vaker. Dat vereist een open dialoog tussen werknemers en werkgevers om dat goed werkend te krijgen. Daarnaast zorgen regelingen zoals de seniorenregeling en ouderschapsverlof ervoor dat medewerkers langer inzetbaar blijven en een goede werk-privébalans behouden."
Kun je kort vertellen wat Mooi Vak Man is?
"Mooi Vak Man is een initiatief dat zich richt op het verbeteren van duurzame inzetbaarheid in de GGI-sector. Onderwerpen zoals gezondheid, veiligheid, een goede werk-privébalans en trots zijn op je vak, staan hierin centraal. Het project biedt thematische content en video's via een online platform om werknemers te inspireren en te binden. Met Mooi Vak Man willen we onze sector meer bekendheid geven en laten zien hoe aantrekkelijk het werk in onze mooie sector is. Daarnaast zetten we uiteraard ook in op het behoud van personeel. In oktober 2024 hebben we het magazine Mooi Vak Blad gelanceerd om dit verder goed onder de aandacht te brengen."
Kun je een praktijkvoorbeeld noemen van Mooi Vak Man?
"Behoud van ervaren en gemotiveerd personeel is al langere tijd zeer belangrijk voor de GGI-sector. Om medewerkers en hun werkgever duurzaam met elkaar te verbinden is vanaf 2021 de subsidieregeling scholingsvouchers door sociale partners ingezet als onderdeel van de cao. Daarmee kunnen werknemers tot €3.000 inzetten voor opleidingen en trainingen. Diverse bedrijven hebben de afgelopen drie jaar met hun werknemers diverse trainingen gevolgd die -naast opgedane kennis en vaardigheden- het personeel en hun bedrijf beter met elkaar heeft verbonden."
Waar liggen volgens jou de grootste uitdagingen de komende tijd?
"De grootste uitdagingen voor werkgevers is het goed omgaan met de beschikbare uren van hun medewerkers. Er zijn veel regelingen en privé situaties die juist een tegengestelde beweging laten zien. Het is de kunst om hier goed mee om te gaan. Dan hou je gemotiveerde medewerkers binnenboord. Een goede werk-privébalans en aandacht voor fysieke klachten zijn essentieel voor de gezondheid en veiligheid van werknemers."
Hoe zie jij de arbeidsmarkt van de toekomst voor GGI?
"De toekomst vraagt om werk dat loont, met oog voor aanpassingen in loonheffingen en flexibele werktijden. We willen vakmanschap zichtbaar maken en de sector versterken met campagnes zoals 'De échte Grondleggers van Nederland'. Als Grondlegger van Nederland zorg je ervoor dat de Nederlandse grond klaar is voor de bouw van huizen, snelwegen, sportvelden en parken. Als werknemer draag je actief bij aan een veilig en duurzaam Nederland, zowel op het gebied van verkeer als waterbeheer. Daarnaast blijven we ons inzetten voor diversiteit en inclusie, zodat de sector aantrekkelijk blijft voor iedereen."
Voor meer informatie:
Colland Arbeidsmarkt
www.collandarbeidsmarkt.nl
www.mooivakman.nl