De Raad van de Europese Unie heeft een doelgerichte herziening van de fytosanitaire wetgeving aangenomen om de bestrijding van plaagorganismen te verbeteren, om te zorgen dat planten die de EU binnenkomen veilig zijn en om de procedures te vereenvoudigen.
"Deze verordening houdt de bescherming van de plantgezondheid in heel de EU op een hoog niveau en beschermt ons tegen bedreigingen voor de plantgezondheid. De administratieve rompslomp wordt verminderd en bestaande regels worden gestroomlijnd, wat zowel nationale autoriteiten als marktdeelnemers ten goede komt," aldus István Nagy, Hongaars minister van Landbouw.
Belangrijkste punten
De herziening verbetert het bestaande kader en biedt meer bescherming van de plantgezondheid door onder meer een EU-team voor fytosanitaire noodgevallen op te richten. Het team zal bestaan uit deskundigen die bijstand kunnen bieden bij nieuwe plaaguitbraken in de EU. Ook kan het team buurlanden van de EU dringende bijstand en deskundigheid bieden bij uitbraken, om te vermijden dat schadelijke plaagorganismen de EU binnendringen.
Verder vermindert de herziene verordening ook de administratieve lasten voor de bevoegde autoriteiten dankzij een langere looptijd van hun meerjarige onderzoeksprogramma's. Die lopen voortaan 5 tot 10 jaar in plaats van de huidige 5 tot 7 jaar. Om plaagorganismen tijdig op te sporen, worden deze programma's zo nodig bijgewerkt, zodat doeltreffend kan worden gereageerd op de plantgezondheidssituatie.
Verdere digitalisering vermindert ook de administratieve rompslomp voor zowel marktdeelnemers als nationale autoriteiten.
Volgende stappen
De verordening is 18 november 2024 aangenomen en daarmee is de laatste stap in de gewone wetgevingsprocedure afgerond.
Nu volgen de ondertekening en de bekendmaking in het Publicatieblad van de EU. Op de 20e dag na bekendmaking treedt de verordening in werking.
Achtergrond
De fytosanitaire wetgeving (Verordening 2016/2031) vormt het basisrechtskader voor het fytosanitaire beleid van de EU. Ze moet de binnenkomst en verspreiding van nieuwe plaagorganismen (zogenaamde "EU-quarantaineorganismen") voorkomen, en beschermen tegen al aanwezige plaagorganismen ("gereguleerde niet-quarantaineorganismen"). De verordening is op 14 december 2019 in werking getreden.
De Commissie heeft op 17 oktober 2023 haar voorstel voor herziene regels ingediend, rekening houdend met de ervaring die marktdeelnemers bij de uitvoering van de fytosanitaire wetgeving hebben opgedaan.
De 2 wetgevers, Raad en Parlement, bereikten op 5 maart 2024 een akkoord over de definitieve tekst van de herziene verordening.
Bron: Europese Unie