Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afbouw WKK-steun, maar Vlaanderen kan ook niet zomaar zonder

De nieuwe Vlaamse ministers van Landbouw en Klimaat willen de steun voor warmtekrachtkoppelingen in de tuinbouw hervormen. WKKs moeten meer gaan draaien in functie van de marktvraag van stroom (op momenten van piekvraag) en minder op ogenblikken dat er reeds een voldoende groot aanbod aan (fossielvrije) elektriciteit beschikbaar is. Het moet helpen de uitstoot van hele Vlaamse land- en tuinbouwsector te verlagen.

De VRT wijst op de stijging van de uitstoot van de Vlaamse land- en tuinbouw die al jaren stijgt, en de kostprijs op de elektriciteitsfactuur die elke Vlaming moet betalen. In vergelijking met Nederlandse telers verstoken Vlaamse telers meer gas, voor dezelfde tomaat. "Elk jaar verdienen Vlaamse serretelers tientallen miljoenen euro's aan de elektriciteit die ze opwekken met hun verwarmingsinstallaties op aardgas. Die stroom werd ooit gezien als een klimaatoplossing." Maar nu de klimaatdoelen in zicht komen, en niet gehaald dreigen te worden, heroverweegt Vlaanderen de steun vaan WKK's.

Afbouw WKK-steun
Tot vorig jaar konden serretelers steun aanvragen voor een nieuwe WKK-installatie. Die steun loopt jaar na jaar terug, tot ten laatste 2035. Sneller afbouwen van de steun roept protest op bij telers, die dure investeringen in de gasmoteren hebben gedaan. Bovendien produceren ze in algemeen belang elektriciteit, voor het elektriciteitsnet, en is uitstoot dus niet puur voor rekening van de landbouw.

Van de rechter zou sneller afbouwen wel mogen. De nieuwe Vlaamse regering is nu in ieder geval een aanpassing van de steun aan het overwegen, zo blijkt uit de beleidsnota's die deze week het nieuws haalden.

In plaats van kernreactoren
Bij VILT noemt Hanne Leirs, energieconsulent bij Boerenbond, de plannen 'niet heel vernieuwend'. Wel is ze benieuwd naar hoe de plannen er precies uit gaan zien. Ook Herman Mariën, van de WKK-coöperatie WOM, is benieuwd naar de uitwerking van de plannen, zegt hij in hetzelfde artikel. WKK's kunnen volgens hem een 'duurzamer alternatief' zijn voor een aantal oude straalmotoren die helpen het Vlaamse net op de been te houden. De motoren moeten helpen sluiting van kernreactoren op te vangen.

Nederlandse situatie
Vergelijkbare discussies zijn in Nederland al gevoerd. Bijvoorbeeld vorig jaar, rond de invoering van nieuwe energiebelastingen. WKK-installaties moeten (voorlopig) nog wel goed kunnen blijven draaien zolang er niet voldoende alternatieven zijn, was in de Nederlandse politiek de gedachte van een meerderheid van de partijen. Wel toonde destijds minister Jetten zich kritisch: Hij vond het belangrijk dat gebruik van WKK-installaties in de glastuinbouw niet de 'verkeerde prikkel' geeft, zoals volgens hem in de energiecrisis is gebeurd. "WKK-installaties werden niet aangezet om in eerste instantie het glastuinbouwbedrijf te bedienen, maar vooral om elektriciteit te kunnen verkopen tegen piekprijzen."

Bron: VRT