Tholen - Netafim komt regelmatig met updates in het pakket van watergeefsystemen. Ook nu weer zitten er diverse nieuwe producten in de pijplijn, meldt Stefan Bakker. Dat is zeker nodig in verband met klimaatverandering, legt hij uit. "Zeker in het zomerkwartaal gaan we langere perioden met extreme droogte krijgen. En daar moet tijdig een antwoord op komen."
Minder slijtagegevoelige sproeiers
Een van die antwoorden is een nieuwe innovatie in de kassproeiers. "We zijn momenteel aan het testen met een sproeier die minder slijtagegevoelig is – die gaat dus langer mee. Dat is economisch interessant, maar we zien ook in diverse teelten, zoals sla, chrysanten of phalaenopsis, dat er geen paden meer zijn. Het product is daardoor heel lastig te bereiken als het vervangen moet worden."
De slijtagegevoeligheid omlaag brengen is gelukt door het type lagering dat is toegepast. "We maken de verschuiving van een voorheen natte lagering naar een droge lagering, terwijl de vormgeving en de uitwisselbaarheid met bestaande systemen blijft." Sterker nog: Netafim heeft nu 24 sproeiers in de hoofdproductgroepen, maar dat aantal gaat drastisch naar beneden. "We willen zo met veel minder producten in veel meer situaties een goede oplossing bieden, zonder concessies te doen aan de uniformiteit."
Lagedruknevelsysteem
Stefan vervolgt met de nieuwe fogger voor luchtbevochtiging, de CoolNet. "Daarmee willen we een goede oplossing bieden voor zowel luchtbevochtiging als stekberegening." Hij legt uit wat het nut is van deze innovatie. "Soms zakt in Nederland de RV weg, zeker met de klimaatverandering, dan is luchtbevochtiging gewenst. Koeling in de kas, maar ook RV-verhoging, het voorkomen van plantstress, wordt steeds belangrijker. Zeker met oostenwind in de zomer, want dan wordt het heel warm in de kas."
Een te lage RV, zeker onder de 50, kan dan problematisch worden. "De plant heeft dan heel veel verdampingsruimte, maar de plant kan zo veel niet aan en dan sluit-ie z'n huidmondjes. Met een lagedruknevelsysteem kan je prima uit de gevarenzone blijven, tot 60-65%, terwijl het gewas droog blijft."
Met een hogedruknevelsysteem kan je hoger in de RV gaan zonder dat het gewas nat slaat. Waarom zou een teler dan toch voor een lagedruknevelsysteem kiezen? Stefan: "De investering is totaal anders. Bij een hogedruknevelsysteem moet je niet raar opkijken van 7,50 euro per vierkante meter. Bij lage druk moet je meer denken aan investeringen van 50 cent tot een euro per vierkante meter."
Plaatselijke irrigatie
Tot slot de VibroNet: "Die is wat grover qua druppelgrootte – die druppels zijn wat kleiner dan bovenberegening en wat grover dan een fogger. VibroNet wordt gebruikt als watergeefsysteem, met name bij baangerichte toepassingen, zodat je per kap water kan geven met zo min mogelijk overlap met de naastgelegen kap." Qua teelt moet je daarbij denken aan stektrays, legt Stefan uit. "In zo'n teeltstadium kan het lastig zijn om een goede uniformiteit te krijgen. De verdamping is namelijk heel laag, dus je hebt heel weinig water nodig – maar toch moet je zien dat je in elke plug of eenheid 500-1000 druppels per gietbeurt krijgt."
Voor meer informatie:
Stefan Bakker
Netafim
Aartsdijkweg 22
2676 LE Maasdijk
T: +31 174 525444
M: +31 6 13237160
[email protected]
www.netafim.nl