Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bijeenkomst over ondermijnende criminaliteit in The Beach Aalsmeer

Gemeente Aalsmeer en Uithoorn organiseerde samen met Greenport Aalsmeer en de aanpak Weerbare Sierteeltsector op woensdag 20 november een geslaagde bijeenkomst in The Beach in Aalsmeer. Deze bijeenkomst richtte zich op sierteeltondernemers en overheidspartijen. Het doel van dit netwerkevent was ieder bewust maken van ondermijning en ondernemers weerbaarder te maken tegen deze groeiende dreiging.

Burgemeester Oude Kotte van Aalsmeer opende deze bijeenkomst. Hij benadrukte het belang van bewustzijn rondom ondermijning voor zowel bedrijven, hun personeel en hun families.


Burgemeester Oude Kotte, foto: Thierry Schut, aanpak Weerbare Sierteeltsector

"Wij weten al langer dat criminaliteit aanwezig is in de sector. Het is dus nodig om ons met elkaar hier tegen te wapenen. Dit doen we gezamenlijke in de aanpak Weerbare Sierteeltsector. Naast kennis delen, zoals in deze bijeenkomst, zijn er ook maatregelen voor bedrijven beschikbaar. Maar hier vooral gebruik van," aldus Oude Kotte.

Ook Ronald van den Breevaart, directeur Greenport Aalsmeer gaf het belang aan van een veilige werkomgeving en de samenwerking die nodig is tussen het bedrijfsleven en de overheid. Criminelen maken misbruik van de kracht van de sector. Dit levert allerlei nadelen op voor de ondernemer, naast veiligheid gaat het om kosten, reputatie maar ook om een oneerlijk ondernemersklimaat dat zo ontstaat.


Er werd gebruikt gemaakt van een catchbox om de vragen uit het publiek te ontvangen, foto: Thierry Schut, aanpak Weerbare Sierteeltsector

Herkennen van ondermijning
Tijdens de bijeenkomst werd dieper ingegaan op de aard en impact van ondermijning. Er werd besproken hoe criminelen te werk gaan, hoe ondernemers ondermijning kunnen herkennen en hoe ze samen kunnen werken om deze praktijken tegen te gaan. Ondermijning vormt namelijk een ernstige bedreiging voor onze maatschappij. Criminelen opereren steeds vaker vanuit de 'bovenwereld', waarbij zij zich verschuilen achter (of gebruikmaken van) legitieme bedrijven. Dit ondermijnt de integriteit van onze samenleving en heeft diepgaande gevolgen.

Direct contact
Gemeenten, politie en Royal FloraHolland werken samen binnen de aanpak Weerbare Sierteeltsector. In deze aanpak zijn ook douane en andere overheidsdiensten betrokken. Het doel is ondernemers helpen om ondermijning aan te pakken. Royal FloraHolland deelde inzichten hoe zij werken aan veiligheid op en rond hun terreinen. Vanuit de politie waren er tips voor ondernemers wat zij zelf kunnen doen en wat signalen kunnen zijn. Denk aan collega's die op de werkvloer lopen, waar ze niet horen te zijn, andere diensten willen draaien dan logisch of opeens een ander uitgave patroon hebben. Maar ook de oproep te melden als je iets ziet dat niet klopt. "Melden helpt, dan kunnen wij iets voor je doen als politie, maar ondernemers zien dit vaak als het 'verlinken' van de buurman. Alleen samen kunnen we een stap maken in veiligheid. Ondernemers die actief zijn op een van de veilingterreinen kunnen de toegewezen wijkagent bellen. Je hebt direct contact en kan ook sparren over situaties en wat je dan moet doen", geeft Leon Terstappen van Politie eenheid Amsterdam aan.


Gesprek met de ervaringsdeskundige, foto: Thierry Schut, aanpak Weerbare Sierteeltsector

Leren van een ervaringsdeskundige
Een bijzondere spreker tijdens deze bijeenkomst was de aanwezigheid van een ex-crimineel. Deze ervaringsdeskundige die in het verleden zelf het criminele pad bewandelde, gaf inzicht in hoe hij te werk ging en hoe hij altijd kansen zocht om zijn 'handel' vervoerd te krijgen. Hij gooide al zijn normen en waarden, die hij vanuit zijn opvoeding en omgeving keurig had opgedaan, overboord. Zijn verhaal, zijn (toen) gebrek aan inlevingsvermogen voor slachtoffers en zijn slinkse werkwijze om personeelsleden van keurige bedrijven te ronselen maakte zeker indruk op de bezoekers. De inzichten die hij deelde, leverde concrete handvatten op voor ondernemers om in hun eigen organisatie mee aan de slag te gaan.

De bijeenkomst werd afgesloten door burgemeester Heiliegers van gemeente Uithoorn. "Melden, melden en melden (ook anoniem), dat is echt heel belangrijk, dat blijkt ook weer vandaag. Laat je onderbuikgevoel spreken, als iets niet goed voelt, is dit ook vaak zo. Zo kunnen we samen deze vorm van criminaliteit aanpakken".

Voor meer informatie:
Weerbare Sierteeltsector
[email protected]
www.weerbaresierteeltsector.nl

Publicatiedatum: