Internationale seizoenarbeiders die tijdelijk in Nederland verblijven hebben dubbele woonlasten en dubbele kosten levensonderhoud. Om ze daarin tegemoet te komen is er de ETK-regeling: een stukje bruto loon kan onder voorwaarden omgezet worden in een netto vergoeding. Zo blijft Nederland aantrekkelijk voor internationale seizoenarbeiders om onmisbaar werk te verrichten in de land- en tuinbouw, zoals het oogsten van appelen en peren, groenten of het steken van asperges. De recente politieke inzet om de ETK-regeling te versoberen en zelfs af te schaffen brengt de aantrekkelijkheid van Nederland hiervoor in gevaar. LTO waarschuwt dat het afschaffen van deze fiscale regeling de sector hard zal raken.
In het politieke debat over het Belastingplan 2025 zijn voorstellen gedaan om de ETK-regeling te versoberen of af te schaffen. "Zonder deze regeling wordt Nederland minder aantrekkelijk voor internationale seizoenarbeiders om hier te oogsten, terwijl Duitsland en Belgiƫ deze fiscale voordelen wel behouden. Dit ondermijnt direct de concurrentiepositie van werkgevers in de land- en tuinbouw, en creƫert een ongelijk speelveld ten opzichte van de collega's in de buurlanden," aldus LTO.
Nu al kampt de sector met een krappe arbeidsmarkt. Als seizoenarbeiders wegblijven ontstaan er grote problemen in de oogst en productie, aldus LTO. De sector werkt overigens hard aan de ontwikkeling en introductie van automatisering en robotisering om teelt- en oogstwerkzaamheden te verlichten en over te nemen, maar de technologische ontwikkeling gaat minder snel dan wenselijk. Tot het zover is, blijft de sector deels afhankelijk van internationale seizoenarbeiders. "Het is onverstandig daarop vooruit te lopen door fiscale regelingen af te schaffen met verstrekkende gevolgen voor de teelt en oogst."
Bron: LTO