Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vernieuwen van logistieke middelen, dat doen we samen met én voor de keten"

Regelmatig brengt Royal FloraHolland vernieuwing aan in hun pool, door in te spelen op nieuwe trends, wetgeving, mogelijkheden en behoeften van kwekers of kopers. Paul van den Berg vertelt hoe hij als product development manager bij Royal FloraHolland intensief samenwerkt met kwekers en handelsbedrijven aan de vernieuwing van hun logistieke middelen.



Slimme(re) oplossingen
Paul vertelt: "Bij de ontwikkeling van nieuwe meermalige logistieke middelen zoeken we naar gestandaardiseerde oplossingen die een duidelijke toegevoegde waarde voor de keten hebben. Standaardisatie zorgt ervoor dat we in de sector efficiënt en duurzaam kunnen werken. Een te grote diversiteit aan middelen is niet optimaal in logistieke processen. Dat betekent dat we slimme(re) oplossingen moeten bedenken, die op grotere schaal en breed in de logistieke ketenprocessen gebruikt kunnen worden. Dit doen we in goed overleg samen met kwekers en kopers, om zo een goede inschatting te krijgen of een oplossing voldoende meerwaarde heeft voor de totale keten."

Verduurzaming en transactieverkleining
Het verduurzamen van logistieke middelen staat bij Royal FloraHolland hoog op de agenda. "We vangen signalen op en volgen het gebruik en de trends in de markt. Verduurzaming is natuurlijk een belangrijke trend, zeker ook met de nieuwe PPWR-wetgeving die op ons afkomt. Het gebruik van meermalige transportverpakkingen wordt nog belangrijker. Ook zien we de transactieverkleining doorzetten; klanten van onze klanten kopen het product steeds kleiner in. Het moet 'vaker, vlugger en verser'. Tegelijkertijd zien we ook dat de ketenkosten door onder andere arbeid en transport steeds hoger worden en een zo hoog mogelijke belading van belang is", aldus Paul.

Marktvraag stuurt ontwikkeling
"In de praktijk begint de ontwikkeling van een nieuw logistiek middel vaak met een hele concrete vraag of behoefte vanuit een groep kwekers en/ of kopers. Helaas kan niet elke wens vanuit de markt in praktijk worden gebracht en moeten we keuzes maken. Met het ontwikkelen en produceren van meermalige fusten zijn grote investeringen gemoeid en daarnaast ontwikkelen we voor lange termijn gebruik door verschillende partijen in de keten. We gaan daarom niet over één nacht ijs. Wanneer het middel van toegevoegde waarde is voor een flink aantal kwekers en dus voldoende potentieel heeft, dan gaan wij met een ontwikkelteam aan de slag." Daarvan zijn recente voorbeelden, vertelt Paul: "Vanuit de wens van kopers om minder eenmalig karton te gebruiken, ontwikkelden we samen met de VGB (namens de Versnellers) en FPC Roos het lage meermalig opzetrek Fc595 waarmee 100.000 kilo karton per jaar wordt bespaard. Eind september is ook de productgroep Lisianthus overgestapt op dit nieuwe lage meermalige rek. Door een combinatie van de grote vraag en tegenslag in de productie leidde dit tijdelijk tot beperkte beschikbaarheid, maar dat is gelukkig opgelost."

Ontwikkelen verhoogde kleine emmer
Een nieuw project is de ontwikkeling van een verhoogde kleine emmer. "Het concrete idee komt vanuit een groep gerbera-kwekers. Eén van de kwekers is gaan experimenteren om tot een formaat emmer te komen waardoor onder andere de kartonnen kraag voor de 'Diamond-verpakking' niet meer nodig is. Deze potentiële nieuwe emmer heeft de grondmaat van de huidige kleine emmer Fc566 en de hoogte van de emmer Fc588."

"Eerst hebben we met de fabriek onderzocht of dit technisch haalbaar is. Dit gaf een positieve uitkomst en daarmee konden we op pad met een 3D geprint model voor een bredere verkenning. Hieruit blijkt dat er veel meer sierteeltproducten zijn die van deze ontwikkeling kunnen profiteren. Vanuit de handel en de kwekers zijn de reacties tot nu toe positief. Deze nieuwe ontwikkeling voorkomt gebruik van karton, bespaart ketenkosten en speelt in op de behoefte naar kleinere verkoopeenheden."

"De ontwikkeling van deze nieuw emmer (Fc555) is momenteel in volle gang en hebben nog wat stappen te zetten. Zo wordt mogelijk dus weer een nieuw logistiek middel geboren waar de gehele keten zijn voordeel mee kan doen," sluit Paul enthousiast af.



Bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: