De TTF-gasprijs blijft rond de 48 euro per megawattuur hangen. Wie gisteren zonder jas naar buiten stapte, snapt waarom. Het was plotseling zeer warm voor de tijd van het jaar, en met de harde wind levert dat tijdelijk een lagere gasvraag op.
De EPEX-dagprijs voor elektriciteit is na lage prijzen vanwege harde wind weer terug op het niveau van vorige week. Dinsdag betekent dat 112 euro per megawattuur.
Maandagochtend was het weer even alle hens aan dek op de onbalansmarkt. Tussen 8.45 en 9.45 uur schoot de prijs 4 kwartieren op rij omhoog naar 1859 euro per megawattuur, zo blijkt uit TenneT-data.
TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 25 november 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
De steeds lagere temperaturen voor de recente warmteprik zorgden afgelopen week voor een steeds grotere warmtevraag, maar tot hoge prijzen kwam het nauwelijks. De sterke wind zorgde in Nederland en Duitsland namelijk voor een goed aanbod, terwijl door de krappere Franse situatie veel beter met deze markt gekoppeld werd dan de afgelopen weken, constateert Brainchild Commodity Intellingence in een nieuw marktrapport. BCI ondersteunt telers in de energiehandel.
Voor later deze week voorspelt BCI een stijgende spotprijs voor elektriciteit, bij een afzwakkende wind. Ook de mogelijkheid van mist is niet helemaal uitgesloten. Voor de gasprijs worden, gelet op gemiddelde temperaturen en een stabiel gasaanbod, geen grote stijgingen of dalingen van de termijnprijzen verwacht.
Uit de update citeren we tot slot nog: "De stevige onttrekkingen uit de opslagen worden enigszins afgeremd door de extra aankomst van LNG in Europa. Het Europese premievoordeel voor LNG neemt echter wel weer af. Dat kan voor wat minder druk zorgen. Winstnemingen van speculatieve partijen kunnen nog wel druk geven, maar de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en Oekraïne blijven aanwezig. Het weer is nog steeds afwisselend koud en warm, met veel en weinig wind en dat is steunend. Wel kan gas snel koopwaardig worden en dat kan een eventuele daling snel afremmen."
Ook bij Powerhouse kijken ze terug en vooruit. Men wijst er bij het energiehandelsplatform op dat een hoge gasprijs nodig blijft om LNG aan te blijven trekken, zeker nu er recent in Nederland al stevig aanspraak is gedaan op de gasvoorraden. De vulgraad op dit moment is lager dan de afgelopen twee jaren en dat baart de markt zorgen.
"Enerzijds de sneller dan gemiddeld afnemende voorraad en anderzijds het feit dat vloeibaar aardgas nodig zal zijn om vraag en aanbod in balans te houden. Het verbruik is weliswaar afgenomen in Europa, maar de periodieke wintervraag kan flink toenemen, omdat de koudere temperaturen de vraag naar ruimteverwarming en elektriciteit stimuleren. De reddingsboei is dus vloeibaar aardgas (LNG). De markt van LNG is krap en de strijd om LNG wordt gevoerd met Azië. Dat betekent dat Europa een premie zal moeten betalen om extra ladingen aan te trekken. En dat betekent hogere prijzen tijdens de wintermaanden."
De gasvoorraden in Nederland zijn, na een periode van dunkelflaute, nog maar met 74,6 procent gevuld. Zonder extreme winter niet direct een probleem, maar het laat wel de kwetsbaarheid van het systeem zien. "Vroeger ging de gasvoorraad omlaag als het koud weer was. In de nieuwe wereld gebeurt dat als het niet waait en de zon niet schijnt", zegt Van den Beukel, verbonden aan het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, bij BNR.
De Amerikaanse ondernemer Stephen Lynch wil het bedrijf achter de Russische aardgaspijpleidingen Nord Stream 2 overnemen. BNR schrijft erover na berichtgeving in Amerikaanse kranten. Volgens The Washington Post en The Wall Street Journal hoopt Lynch het pijpleidingnetwerk te 'de-Russificeren' zodra een staakt-het-vuren in de oorlog in Oekraïne wordt bereikt.