Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NFO-kring Limburg bezoekt Brussel en bespreekt uitdagingen telers

NFO kring Limburg bracht op woensdag 20 november een bezoek aan Brussel. Mattie Kaelen gaf namens LTO Nederland een presentatie over de activiteiten van LTO in Brussel. Hij werd bijgestaan door LTO-lobbyist Klaas Johan Osinga, LTO-lobbyist en Erik van Lith, public affairs manager GroentenFruit Huis en lid van politiek coördinatiecomité COPA COGECA.

Kaelen ging in op de rol van telerverenigingen en de verdeling van GMO gelden via telerverenigingen en coöperaties. Klaas Johan Osinga kwam met het nieuws dat er mogelijk een kans was het tekort voor uitkering hagelschade van Agriver aan te vullen uit een potje van plattelandsontwikkelingen. Hier is LTO druk mee om samen met de politiek in Brussel duidelijkheid over te krijgen.



Uitdagingen
Er werden verschillende uitdagingen besproken. Zo kwam het verschil in 'level playing field' binnen en buiten EU aan de orde, die als probleem worden ervaren voor telers maar ook voor de markt en afzetorganisaties, over gewenste beloning ecologische diensten, kostenverdeling en het creëren van een gelijk speelveld vanuit deze context. Er werd kritisch gekeken naar de inzet van GMO gelden. Komt het geld uiteindelijk daar terecht waar het ook voor bedoeld is, en heeft dit geld gebracht waarvoor het bedoeld is?

Gewasbeschermingsmiddelen
Hierna vervolgde het programma in het Europees Parlement. De telers werden verwelkomd door Helene Selderhuis en Bert-Jan Ruissen, Europarlementariër namens de SGP, en portefeuillehouder Landbouw en Plattelandsontwikkeling. Na een introductie over de SGP gingen ook hier telers in gesprek over uitdagingen. Aan bod kwam de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen (gbm). 'Er moeten gbm beschikbaar zijn, ingrijpen wanneer echt niet anders kan', aldus Bert-Jan Ruissen.

Moeilijk is het feit dat er een andere maatstaaf wordt gebruikt voor bijvoorbeeld gewasbescherming ten opzichte van medicijnen. Dit had betrekking op dat medicijnen wel gebruikt worden, en dan neemt iedereen het risico op bijwerkingen. 'Bijwerkingen zijn gewoon een gegeven' en wanneer het gaat om gewasbescherming gaat dan mag er geen bijwerking zijn. Zowel in gesprek bij LTO als bij SGP werd omtrent 'gelijk speelveld' wederom vermeld dat lidstaten eigen regelingen in middelengebruik maken.

Hagelschade
Het tekort van Agriver was ook bij Bert Jan Ruisse bekend. Mogelijk interessant is de regeling is opengezet voor de inzet van overgebleven Plattelandsontwikkelingsbudget in het geval van natuurrampen. Zowel bij LTO als bij Bert-Jan Ruissen werd vermeld dat het zeker de moeite waard is na te gaan of dit geld ingezet kan worden voor de hagelschade en verzekeringen die geld tekort komen. Hier wordt al gelijk zichtbaar hoe belangrijk EU politiek en LTO lobby voor een mogelijk resultaat samen aan de lat staan.

Vervolgens werd er op een geanimeerde wijze onder leiding van Yves Lacroix en Bert van Slooten van Brusselse Nieuwe een mooie rondleiding door de Europese wijken van Brussel gemaakt. Het einde van de middag werd met een goed diner afgesloten waarna onder winterse taferelen de terugreis naar Limburg werd ingezet.

Bron: LLTB

Publicatiedatum: