In de gerberateelt wordt al veel LED-belichting toegepast om op energie te besparen. Telers constateren dat de bloemtakproductie per mol licht achter blijft ten opzichte van eerder onder SON-T belichting. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen óf en zo ja, waarom de bloemtakproductie onder LED-belichting lager is dan onder SON-T.
Er zijn twee experimenten uitgevoerd in klimaatcellen van Plant Lighting waarin het winterseizoen is gesimuleerd. Productie van gerbera onder SON-T is vergeleken met die onder LED (R89% G5% B6%). Daarnaast zijn meerdere varianten LED-belichting getoetst, die een eventueel verschil in productie tussen SON-T en LED zouden kunnen verklaren.
Experiment 1
In experiment 1 liet cultivar Madeira geen enkel productieverschil zien. Cultivar Kimsey produceerde 13% meer bloemtakken onder SON-T dan onder LED RGB (beiden 11.5 uur daglengte). Echter, dit kon niet verklaard worden vanuit de overige LED-behandelingen: de toevoeging van verrood licht, een hogere planttemperatuur, en meer of minder verschil tussen dag- en nachttemperatuur (DIF) gaven geen productieverhoging.
Experiment 2
In experiment 2 is alleen cultivar Kimsey getoetst op de dubbele oppervlakte. Nogmaals is SON-T tegenover LED RGB bij 11.5 uur daglengte getoetst en ditmaal produceerde het gewas niet meer bloemtakken onder SON-T. Bij 10 uur daglengte produceerde SON-T wel meer dan LED RGB, maar niet veel meer dan de LED-behandelingen bij 11.5 uur. Ook nu kon meerproductie onder SON-T niet worden verklaard vanuit de ditmaal getoetste LED-varianten met een groter aandeel wit en met toevoeging van nabij-infrarode stralingswarmte.
De resultaten zijn te lezen op de website van Glastuinbouw Nederland.