Tholen - Greenport West-Holland bestaat 10 jaar. Op bezoek bij Growers United is dat gevierd. Er werd een klein beetje teruggeblikt, maar vooral vooruitgekeken.
Voorzitter Meindert Stolk herhaalde aan het begin van de middag nog maar eens een feitje, waarvan lang nog niet iedereen voldoende doordrongen is: na de Rotterdamse haven is de glastuinbouw de belangrijkste sector voor de Nederlandse economie.
Ook een rondje bedankjes ontbrak niet aan het begin van het programma. Een speciaal woordje van dank was er voor Jolanda Heistek. Jolanda is begin dit jaar opgevolgd als directeur van Greenport West-Holland door Angelique de Wit.
Angelique de Wit met in haar hand het vijfjarenprogramma 2025-2030
Nieuw vijfjarenprogramma
Aan Angelique was de eer om het nieuwe vijfjarenprogramma te presenteren. Ook hier bedankjes, onder meer voor de mensen achter de schermen. Ook was de directeur blij met het hoge percentage ondernemers in de zaal. Meer dan de helft van de bezoekers in de goed gevulde brasserie naast de verpakkingshal van Growers United bleek geen politicus of beleidsmaker. Dat is op bijeenkomsten van Greenports en aanverwante organisaties weleens anders.
Marie Groenhof en Bart Stengs van Avéro Achmea flankeren als winnaars van de kennisquiz teler Wim Zuidgeest die aan het pitchen is
Winst voor Wim
Het was dan ook een feestje vrijdag. Samen met de zaal werd zelfs een spel gespeeld, Glastuinbouwbord The Game. Daan Aveskamp en Bor Romers maakten er een ware show van. De winnaar, na een kennisquiz en een rondje pitchen, werd Wim Zuidgeest van Frestia. Hij kreeg de meeste handen op elkaar. Een applausmeting bepaalde de winnaar.
Wim is populair, en wint na een applausmeting
Praktijkgeluiden
Wim was niet de enige ondernemer die het podium op mocht. Via het videoscherm maakten de aanwezigen ook kennis met Willem van Antwerpen, COO van Growers United, die de verwachting uitsprak dat er in de grote verpakkingshal van de coöperatie minder mensen komen te werken in de toekomst, en ook een ander type mensen. Minder 'handjes' bij het inpakken, omdat er robots en cobots zijn, en bijvoorbeeld meer mensen voor de technische dienst om alle systemen draaiende te houden.
Ook teeltspecialist Twan van Ruijven van Schenkeveld, over het belang van digitalisering om met één teler steeds meer hectares te managen, en Thom van der Voort van The Valley Growers deelden het ondernemersverhaal. Thom deed dat staand naast een GearStation, waarmee kwaliteitscontrole wordt gedigitaliseerd en geautomatiseerd.
Meindert Stolk was blij met een goed bezocht feestje
AI
Het programma was vrijdag ingedeeld rond de drie ambities die Greenport West-Holland richting 2030 heeft geformuleerd in het jaarprogramma. Ambitie 1, leidend zijn in kennis en innovatie, werd niet behandeld zonder aandacht voor AI.
Cassie, de digitale gast waarmee Meindert en Angelique probeerden te praten. Foto: Rolf van Koppen
Op het scherm verscheen Cassie, een digitale gast die niet helemaal uit de verf kwam. De antwoorden op vragen waren erg kort, en weinig verheffend. "Ik hoop dat robots niet alles gaan kunnen", vertelde Willem in zijn video, en wat dat betreft, geeft de ontwikkeling van Cassie hoop. AI kan veel, maar (nog) lang niet alles.
Peter Valstar, Maikel van den Berg, Michiel Jak en Martin van der Hout in een panelgesprek
Een flinke puzzel
Voor de bespreking van Ambitie 2, met aandacht voor 'een samenhangend en betekenisvol ruimtelijk economisch cluster', kwamen Martin van der Hout van Greenport West-Holland, Michiel Jak, van het Realisatiepact, wethouder Peter Valstar van Westland en teler Maikel van den Berg van MR Seeds/MNR Paprika op het podium. Zij voerden onder leiding van dagvoorzitter Rob Veenman een panelgesprek.
Vooral Peter was op dreef. Hij zette de toon met een vergelijking over Jan van Haasteren-puzzels (de uitdaging op ruimtelijk gebied in Westland laten zich het best vergelijken met 5 van zulke puzzels, lukraak door elkaar gegooid) én maakte ook zijn eigen rol vooral niet te belangrijk.
Dat deed hij met een anekdote over de recente opening van een hotel voor arbeidsmigranten op Honderdland. Peter mocht de 'eerste paal' slaan, maar typerend voor het vak van politicus was volgens de wethouder dat ondernemers zelf de eerste 54 palen alvast geslagen hadden. Peter grapte dat de politiek ondernemers vaak eerst jaren in de weg loopt, om dan bij de ceremonie op te komen duiken.
Een stuk van de regio, waarover het gaat. In de verte de skyline van Rotterdam
Logistiek
Michiel sprak vanuit zijn rol over het volgelopen wegennet in de provincie. Het wegennet kleurt bloedrood, en groen, dat wordt het niet. Wel ziet hij mogelijkheden om de situatie te verbeteren, bijvoorbeeld via vervoer per spoor, of over water.
Teler Maikel maakte het bruggetje naar het verhaal van de puzzels van Peter. Hij heeft compagnons die taken waarnemen, zodat hij zelf zich 'op de puzzel' kan richten. De eerste focus ligt op energie. Maikel is betrokken bij warmtecoöperatie Wilgenlei.
De Rotterdamse haven biedt kansen, met o.a. restwarmte die in de kas kan worden benut
Geopolitiek
Vanuit de zaal werd een opmerking geplaatst dat er tot dan toe weinig over de geopolitiek is gesproken. Speelt dat geen rol? Jawel, maar het is geen eenvoudig onderwerp. Wethouder Peter toonde zich kritisch op de Haagse keuze om de Groningse gasputten onklaar te maken, zodat snel heropstarten van gaswinning in crisissituaties niet meer mogelijk is. Zijn boodschap: we moeten niet te veel afhankelijk worden van andere landen, en onze eigen infrastructuur ook op orde houden.
Rob Veenman en Natasha van der Lely
Gezondheid
De derde ambitie van Greenport West-Holland draait om circulair. Natasha van der Lely, Manager Programma Gezondheid, kreeg kort de beurt om de zaal op te roepen weer meer aandacht te geven aan dit thema. Haar missie: de glastuinbouw hofleverancier maken van gezondheid in Nederland en Europa.
Harmen de Jong van de Nierstichting
Tot slot was er tijd voor drie pitches, van achtereenvolgens Harmen de Jong van de Nierstichting, Robert Quispel van Caring Doctors en Kees Brouwers van ADO Den Haag. Harmen vertelde over het project waarin (kas)telers kidneybonen telen, waarmee zij helpen nierdialyse mogelijk te maken met lokale grondstoffen. Nu komen de stoffen uit China, maar hé, geopolitiek, dat maakt nierpatiënten kwetsbaar.
Kees Brouwers, Manager MVO & Duurzaamheid bij ADO Den Haag
Kees liet namens de Haagse voetbalclub, met gevoel voor humor, zien dat de club niet alleen maar wedstrijden verliest en relletjes veroorzaakt. Ondanks financieel verlies, maakt de voetbalclub ook een miljoenenimpact op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Rutger Quispel werkt in ziekenhuis Reinier de Graaf in Delft, en sprak namens de Caring Doctors
Dokter Rutger wees op het belang van gezonde voeding, en het belang van het Planetery Health Diet. Meer plantaardig eten, dat moet telers van gezonde groenten en fruit als muziek in de oren klinken. Muziek die er ook was met dank aan Marloes Arkesteijn, die driemaal een toepasselijk stukje muziek liet horen, met als afsluitend nummer 'Jij maakt het verschil' waarbij ze de zaal zover kreeg een stukje mee te zingen: "Wij maken verschil". Op naar 2025.
De muzikale omlijsting werd verzorgd door Marloes Arkesteijn
Voor meer informatie:
Greenport West-Holland
[email protected]
www.greenportwestholland.nl