Waterstof zal een belangrijke rol gaan spelen in de de-fossilisering van de economie. Glastuinders en beheerders van energie-infrastructuur willen daarom weten hoe dit kan helpen in de beoogde uitfasering van aardgas. Naast waterstof zijn er echter ook andere ontwikkelingen: het perspectief van de ene richting beïnvloedt dat van de andere. Wageningen University & Research BU Glastuinbouw werkt daarom aan een uitgebreide scenariostudie om richtinggevende getallen op te leveren waarmee toekomstplannen kunnen worden uitgewerkt.
"Het is bij uitstek een multidisciplinair project" vertelt De Zwart. "De teelttechniek en de kastechniek zijn in een doorlopende ontwikkeling. Bovendien verandert de energiemarkt onder invloed van de groei in duurzaam vermogen en door veranderende regelgeving. Netbeheerders moeten grote infrastructurele aanpassingen doorvoeren om deze duurzame energiemix mogelijk te maken". In de studie werken daarom vertegenwoordigers van alle betrokken partijen mee.
De scenario-analyse neemt het gebruik van WarmteKrachtKoppeling (WKK) als vertrekpunt. De meeste glastuinders hebben immers WKK, waarin aardgas wordt omgezet in elektriciteit, warmte en CO2. Warmte en CO2 voor de kas en elektriciteit voor belichting, maar ook voor levering aan het elektriciteitsnet. Met belichting en netlevering is de glastuinbouw een grote energiegebruiker en tegelijkertijd speelt de sector een belangrijke rol in de stabilisatie van het openbare elektriciteitsnet.
De aardgas-WKK kan vervangen worden door een gasmotor of brandstofcel op waterstof. Er komt dan geen CO2 vrij en, bij een brandstofcel, minder restwarmte.
Vanuit duurzaamheidsoogpunt is dat grote winst, maar het betekent dat er minder nuttige restproducten vrijkomen bij de elektriciteitsproductie door tuinders. Daarmee verandert het hele plaatje en komen andere duurzame alternatieven, zoals geothermie en het gebruik van warmtepompen nadrukkelijker in beeld.
Richting geven aan investeringen
Hoe deze verschillende ontwikkelingen samenkomen wordt bestudeerd in het project 'Water(stof) tot nadenken - de rol van waterstof in de duurzame energiemix voor de tuinbouw'. De Zwart: "Voor dat onderzoek bestuderen we verschillende scenario's, waarbij we door intensief met de projectpartners te overleggen ervoor zorgen dat die scenario's reëel en haalbaar zijn. De uitkomst zal op gebiedsniveau richting geven aan de investeringen die tuinders en netbeheerders moeten gaan doen om ook in de toekomst succesvol te kunnen blijven".
Het project wordt gefinancierd door de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmateriaal, Capturam, AgroEnergy, de gemeenten Westland en Lansingerland, Glastuinbouw Nederland en de stichting Kennis in je Kas (KijK), Greenport West-Holland en met kennis en ervaring ondersteund door de sierteeltbedrijven Anthura, Maarel Orchids en Mediaverdi en de tomatenbedrijven Schenkeveld en Lans.
Bron: WUR