Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waterschapsbelasting Delfland met 2,9% omhoog

Het Hoogheemraadschap van Delfand staat voor uitdagingen: waterkwaliteit en extremer weer vragen de aandacht. Het resultaat is een stijging van de belasting, met 2,9% in 2025.

Bij Delfland gaat de belasting voor een huishouden van twee of meer personen met een eigen woning van circa 500.000 euro bijvoorbeeld met ongeveer 20 euro omhoog. Een alleenstaande huurder betaalt in 2025 ongeveer 3 euro extra belasting. Voor de zuiveringsheffing geldt dat, door de dalende energieprijzen, de energieopslag met ongeveer 4 euro per zuiveringseenheid daalt.

Hoeveel waterbelasting iemand betaalt, hangt af van de persoonlijke situatie
Die situatie hangt ervan af of je een huis huurt of hebt gekocht en ook de grootte van het huishouden. Daarnaast bepaalt ook de waarde van een koophuis of bedrijfspand, de hoeveelheid grond die iemand bezit en het soort grondgebruik (bijvoorbeeld agrarisch of glastuinbouw), het uiteindelijke belastingtarief. Alle rekenvoorbeelden zijn te bekijken op een speciale tarievenpagina op onze website.

Nu investeren
In de begroting van 2025, die het algemeen bestuur van Delfland op
28 november heeft vastgesteld, gaat er extra aandacht uit naar het verbeteren van waterkwaliteit en aanpassen van het gebied aan extremer weer. Hoogheemraad Peter Ouwendijk, bij het hoogheemraadschap verantwoordelijk voor de financiƫn, legt uit waarom deze extra investeringen nodig zijn: "De afgelopen jaren zagen we een verbetering van de kwaliteit van ons oppervlaktewater. Echter zet deze ontwikkeling niet door. Daarom hebben we voor volgend jaar 2,1 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de nodige maatregelen. In 2025 willen we lozingen van schadelijke stoffen in oppervlaktewater verder terugdringen."

"Ook weten we dat we door de veranderingen in het klimaat steeds vaker met heftige regen en periodes van droogte te maken krijgen. We willen dat inwoners ook in de toekomst hier veilig kunnen wonen, werken en recreƫren. Daar moeten we nu al in investeren. Denk aan extra bergingslocaties om regenwater tijdelijk te kunnen opvangen. Helaas kunnen we al deze maatregelen niet nemen zonder de tarieven te verhogen, net als bij andere waterschappen het geval is."

Waarom betaal je waterschapsbelasting?
Om het waterrijke gebied van Delfland veilig en leefbaar te houden. Dat doen we door elke dag aan stevige dijken en duinen te werken en te zorgen voor schoon en voldoende oppervlaktewater. En we passen ons gebied aan op de verwachte zeespiegelstijging, op lange periodes van droogte en op plotselinge wateroverlast. Dat zijn dure werkzaamheden, die ook steeds duurder worden. Om die werkzaamheden ieder jaar te kunnen betalen, heffen we waterschapsbelasting.

Die waterschapsbelasting is opgebouwd uit twee heffingen. De watersysteemheffing is voor veilige dijken, schoon en voldoende water. De zuiveringsheffing is voor het schoonmaken van het rioolwater.

Verschillen per waterschap
Niet alleen Delfland maar alle waterschappen moeten steeds meer investeren in veilige dijken, het opvangen van piekbuien en droge periodes en het zuiveren van rioolwater. Landelijk gezien verhogen de waterschappen hun belasting met gemiddeld 8 procent.

Het bedrag van de waterschapsbelastingen verschilt van waterschap tot waterschap. Dat komt vooral doordat de gebieden van elkaar verschillen. Het maakt bijvoorbeeld uit of een gebied laag of hoog ligt, of het stedelijk of landelijk gebied is, of er kwetsbare natuur is en of er veel of weinig dijken in het gebied zijn.

Bron: Hoogheemraadschap van Delfland

Publicatiedatum: