Een recente uitspraak door de Raad van State in een zaak over een kas van 190 vierkante meter is belangrijk voor alle glastuinbouwgebieden in Nederland. Dat stelt Glastuinbouw Nederland, dat gelijk kreeg, in een reactie op de uitspraak.
"Slechts in uitzonderlijke gevallen bevinden grote aantallen (bedrijfs)woningen zich aaneengeschakeld of niet op aanzienlijke onderlinge afstand. Hierdoor staat met deze uitspraak vast dat een glastuinbouwgebied niet als bebouwde kom mag worden gezien."
Bijbehorend bouwwerk
Glastuinbouw Nederland had twee bezwaren tegen de vergunning voor de kleine kas in Westland en de onderbouwing van het college van Westland. "Een andere voorwaarde om een vergunning te krijgen zonder dat er een besluit is genomen door de gemeente, is dat er sprake is van een bijbehorend bouwwerk. De gemeente stelde dat het 'kasje' van 190 m2 (een vrijstaand restant van een gesloopt deel van een grotere kas) een bijbehorend bouwwerk was bij het achterliggend glastuinbouwbedrijf. Afgezien van het feit dat deze volledig zonder glas is gerealiseerd en het bij de gemeente niet bekend was of deze in gebruik was voor teelt, zou het ongewenst opknippen van glastuinbouwbedrijven (in zeer kleine kasjes) in de hand kunnen werken. Doordat aan het eerdere criterium van 'bebouwde kom' niet werd voldaan, heeft de Raad van State zich hier helaas niet over uitgesproken."
Bron: Glastuinbouw Nederland