Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Grote gascentrale geeft signaal af

De TTF-gasprijs stijgt weer. Het bracht de winterprijzen maandag tot boven de 48 euro per megawattuur.

Ook de elektriciteitsprijs stijgt. Ruim 141 euro is de EPEX-dagprijs dinsdag. Weinig wind, en gasvraag voor zowel stoken als elektriciteitsopwekking, dat recept voor hogere elektriciteitsprijzen kennen we inmiddels wel.

Naar pieken en dalen in de onbalansprijs is het ondanks alle data en kennis nog wel gissen. -514 euro per megawattuur maandagochtend tussen 7 en 7.15 wisten LinkedIn-experts niet zomaar te verklaren.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 2 december 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Bij Brainchild Commodity Intelligence, namens wie Wouter Alblas in het nieuws was om emissiehandel te duiden, geven ze voor week 49 een neutraal signaal af voor de energiemarkten die men analyseert. Uit de BCI-update van deze week citeren we:

"Het hogere aanbod LNG van de laatste week en het warmere weer hebben onttrekkingen uit de opslagen behoorlijk afgeremd. Nog steeds blijven temperaturen rond de norm en is er van tijd tot tijd genoeg wind in Europa, maar door de aantrekkende warmtevraag in Azië is het onzeker of het LNG-aanbod wel zo hoog blijft. Dat kan onttrekkingen uit de opslagen weer versnellen. Ook geopolitieke spanningen blijven een onzekerheid; niet alleen in het Midden-Oosten maar ook rond Russische gasleveringen en escalaties in Oekraïne. Kolen en EUA's bewegen daardoor waarschijnlijk nog steeds mee met de gasmarkt. Economisch is er niet heel veel nieuws te verwachten. Dat betekent dat het signaal neutraal tot iets hoger is de komende week voor zowel de korte als de lange termijn en dat gas mogelijk wederom blijft bewegen tussen de grenzen van technische (ver)koopwaardigheid." Ook voor de elektriciteitsmarkt een vergelijkbaar signaal. "Stroomcontracten blijven waarschijnlijk bewegen tussen de grenzen van technische (ver)koopwaardigheid."

Bij energiehandelsplatform Powerhouse gaat het onder meerover zorgen over de gasvoorraad. "Zolang er geen verdere escalatie in het Russisch-Oekraïense conflict zal zijn en het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah wordt voortgezet, verdwijnt de risicopremie (voor gas red.) langzaam. Vooralsnog is nu de blik gericht op de voorraden in Europa."

De aanstaande sluiting van een gasgestookte elektriciteitscentrale van EP NL in Rotterdam laat zien hoe urgent het is om regelbaar vermogen te ontwikkelen dat ook CO2-vrij is. Dat stelt Energie Nederland in reactie op het nieuws. "Zonne- en windenergie hebben in Nederland een enorme groei doorgemaakt, maar tijdens een dunkelflaute – wanneer het niet waait en de zon niet schijnt – blijft regelbaar vermogen cruciaal om de leveringszekerheid te waarborgen." Energie Nederland pleit voor ontwikkeling van CO2-vrij regelbaar vermogen, bijvoorbeeld middels waterstofcentrales.

Op 1 april 2026 gaat de Rijnmond 1 centrale op de Vondelingenplaat bij Rotterdam-Pernis dicht. De energiemarkt biedt volgens het bedrijf EP NL 'nauwelijks voldoende inkomstenbronnen of voorspelbaarheid' om door te kunnen draaien met grootschalige gascentrales.

Duitsland gaat een crisis tegemoet. Dat stelt Business AM na een blik op recente energie-ontwikkelingen in het land en de economie.