Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gebruik glyfosaat en alternatieven voor Nederlandse land- en tuinbouw onderzocht

Wageningen University & Research heeft het gebruik van glyfosaathoudende middelen in de Nederlandse land- en tuinbouw onderzocht, en gekeken naar alternatieven. Dit alles in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. In het rapport staan ook cijfers over glyfosaat in de glastuinbouw, bijvoorbeeld als werkzame stof bij een deel van de in de onderzochte periode (2020-2022) gebruikte herbiciden.

Het gebruik van glyfosaat kan volgens de onderzoekers worden ingedeeld in incidentele en systematische toepassingen, waarvoor in veel gevallen alternatieven beschikbaar zijn. Voor onder andere graslandvernietiging en het doodspuiten van groenbemesters en vanggewassen zijn geschikte en praktijkrijpe alternatieven beschikbaar. Niet voor alle teelten is brede inzet van alternatieven mogelijk en het gebruik van glyfosaat is een belangrijke maatregel in fijnzadige gewassen, de teelt van bloembollen, fruitteelt en voor de bestrijding van wortelonkruiden en aardappelopslag.

In systemen met niet-kerende grondbewerking is de inzet van alternatieven vaak lastig met oog op de noodzaak voor extra grondbewerkingen. De verdere reductie van glyfosaatgebruik en tegelijkertijd de doorontwikkeling en praktijkimplementatie van alternatieven voor glyfosaat, zijn volgens de onderzoekers belangrijke stappen op weg naar duurzame en toekomstbestendige teelten.

Publicatiedatum: