Tholen - "Dit is dus hoe je een roos moet flexen," vertelt Malou van der Burg van Blouming Floral Art aan Aad van Luijk, terwijl ze de rozenblaadjes ombuigt. Aad zit al 40 jaar in de rozen, is een van de eigenaren en is - ondanks dat hij eigenlijk al met pensioen is - nog bijna dagelijks te vinden bij Porta Nova.
Aad van Luijk
Malou is samen met Mike Duivenvoorden van Duif Flowers op bezoek bij Porta Nova. Ze bestelt haar bloemen bij Duif Flowers en vindt duurzaam werken erg belangrijk. Om meer te leren over het verhaal achter de rozen die zij gebruikt in haar bloemconcepten, brengt ze een bezoek aan de rozenkwekerij. "Als ik een roos binnenkrijg, haal ik alle doornen en blaadjes eraf. Dat gebeurt natuurlijk niet bij een kweker." Aad legt uit dat een kweker de roos niet wil beschadigen vanwege hygiëne: hoe meer wondjes in de roos, hoe groter de kans op bacteriën. Als bloemist of consument is het wel beter om ze te verwijderen, zo kan alle energie naar de roos gaan en niet naar de blaadjes.
Aad van Luijk, Mike Duivenvoorden, Malou van der Burg en Marc Eijsackers
Om alle ins en outs van het rozen kweken te ontdekken, krijgen Malou en Mike een rondleiding van Aad en Marc Eijsackers, die ook bij Porta Nova werkt. Gedurende de rondleiding vertellen Aad en Marc uitgebreid over de kwekerij, waar op een oppervlakte van 19,3 hectare Red Naomi-rozen worden geteeld. Dagelijks worden er tussen de 175.000 en 200.000 rozen verwerkt, zeven dagen per week. "Ons doel is om een rode roos te telen van hoge kwaliteit en dat in grote aantallen, op een zo duurzaam mogelijke manier," vertelt Marc.
Het 'star awarded restaurant'
Dagelijks menu
De rozen krijgen een speciaal voedingsrecept dat dagelijks wordt aangepast aan de behoeften van de planten. De ingrediënten en hoeveelheden worden met precisie samengesteld. Het water dat hiervoor wordt gebruikt, is opgevangen regenwater. Porta Nova werkt samen met een nabijgelegen bedrijventerrein om regenwater te verzamelen, dat vervolgens wordt opgeslagen in ondergrondse waterberging. Voor gebruik wordt het water gefilterd in de 'binnenduin' van het zogenaamde 'star awarded restaurant', zoals de kwekers hun voedingscentrum noemen.
Het recept van de week zit in deze fles
Aad geeft uitleg over de Green room
Green room
In de 'Green room' vertelt Aad hoe koud en warm water 100 meter onder de grond wordt opgeslagen. In de winter wordt het warme water gebruikt om de kassen te verwarmen, terwijl in de zomer het koude water de kas koelt. Daarnaast komt de benodigde CO₂ uit restafval van raffinaderijen in Pernis. "Alles in de kwekerij is erop gericht om geen aardgas te gebruiken," vertelt Aad. Zelfs de restwarmte van Porta Nova kan genoeg zijn om een groot deel van een woonwijk te verwarmen.
Lokaal geteeld
In de 'nursery' worden de rozen verzorgd tijdens het groeien. Van het knippen van de rozen tot het moment dat ze opnieuw worden geknipt, zit een cyclus van 6,5 tot 7 weken. Bij Porta Nova worden drie varianten van Red Naomi geteeld: Supra, Unica en Magna, waarbij lengte, rijpheid en knopgrootte de belangrijkste verschillen zijn. Dit jaar is in een deel van de kas nieuw gewas geplant.
Tijdens de rondleiding geeft Mike aan dat zijn voorkeur uitgaat naar lokaal geteelde bloemen. Dit is ook een van de redenen waarom Malou haar bloemen bij hem bestelt. "In Scandinavische supermarkten is er bijvoorbeeld ook veel meer bewustzijn voor Nederlandse rozen," zegt Aad, waarop Malou instemmend knikt.
Na het knippen van de rozen kunnen ze bijkomen in de 'recovery room', die ook wel iets wegheeft van een steriele ziekenhuiskamer. Hier krijgen de rozen het eerste water na de knipbeurt, wat hygiënisch en koud moet zijn. "Met een heel klein beetje chloor," aldus Aad. Dit alles is bedoeld om het vaasleven van de rozen te verlengen. Het water met chloor wordt overigens weer hergebruikt voor de volgende batch in de recovery room.
In de recovery room waar de rozen moeten bijkomen
Tijd voor de auditie
Time to shine
Daarna is het tijd voor de rozen om auditie te doen en te kijken welk label de rozen krijgen. Wordt het Supra, of toch Unica of Magna? De rozen worden gecontroleerd, per categorie gesorteerd en daarna verpakt. Tijdens de rondleiding maakt Malou veel foto's en video's om dit ook te kunnen delen met haar volgers op social media en zo meer bewustwording te creëren rondom bloementeelt in Nederland.
Zou dit een bosje Supra zijn?
De Red Naomi's zijn gesorteerd
De Red Naomi's staan gesorteerd klaar en worden tot het vertrek gekoeld in het 'wellness centre'. Het is bibberen in deze ruimte, want het is er slechts een graad boven nul. Nadat de rozen in de watten zijn gelegd in deze ruimte, is het tijd voor vertrek richting de 'departures'. Ook de rondleiding loopt ten einde.
Ready for departure
De laatste ruimte die wordt aangedaan is de 'reality room'. Hier worden rozen getest in de praktijk en wordt gewerkt aan verbeteringen van de Red Naomi.
Met het bezoek van Malou en Mike is weer een stap gezet in bewustwording rondom bloementeelt. Via bloemisten zoals Malou wordt deze kennis verder gedeeld met de consument. En Aad? Die weet nu precies hoe je een roos moet flexen.
Voor meer informatie:
Marc Eijsackers
Porta Nova
Tel: +31 (0)6 51 61 02 36
[email protected]
www.portanova.nl
Mike Duivenvoorden
Duif Flowers
Tel.: +31 (0)6 19 37 88 69
[email protected]
www.duifflowers.com
Malou van der Burg
Blouming Floral Art
Tel: +31 (0)6 10 00 97 10
[email protected]
www.bloumingfloralart.nl