Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deze studenten gingen met een bosje chemievrije chrysanten naar burgemeester van Zutphen

Tholen - "We willen laten zien dat Nederlandse bloemen niet zomaar vol gif zitten, en dat het genuanceerder ligt," vertelt Wikke Vedder. Hij is een van de studenten van de HAS die afgelopen woensdag hun chemievrije chrysanten aanbood aan de burgemeester van Zutphen, Wimar Jaeger.

De gemeente Zutphen heeft recent besloten om geen boeketten bloemen meer cadeau te geven bij o.a. jubilea. De reden hiervoor was dat de boeketten 'gifboeketten' zouden zijn. Op dat moment waren de studenten van de HAS bezig met een project op school om te proberen chrysanten te telen zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen en zonder groeiregulatoren. Er verschenen meerdere artikelen in de media waar telers werden weggezet als gifspuiters, maar dat is uiteraard nogal ongenuanceerd, vindt Wikke.


Wikke deed het project samen met medestudenten Jari van Vliet, Luuk Lauwerijssen, Eugenio Rhoads en Peer Juhre.

Hij vertelt verder over het project: "Tijdens ons experiment hebben we er alles aan gedaan om door het gebruik van natuurlijke bestrijders plagen uit onze chrysanten te houden. Ook hebben we aanpassingen gedaan in het klimaat, het licht en de waterstrategie in de kas om de chrysanten te remmen. Hierdoor hebben we geen groeiregulatoren hoeven gebruiken. We wilden met ons project laten zien hoe innovatief de glastuinbouwsector is, en dat met name de gewasbescherming al erg duurzaam is."

Met dit verhaal én een bos chrysanten op zak ging Wikke met een paar medestudenten naar Zutphen om de burgemeester te spreken. "De burgemeester vond het goed dat wij waren gekomen om een reactie te geven op het besluit. Hij had niet verwacht dat er zoveel reacties op het besluit zouden komen. Het dieptepunt was dat er ook bedreigingen richting medewerkers van de gemeente kwamen. Hij vond het een goed voorbeeld van een goede reactie dat wij onze chrysanten kwamen brengen. Na het overhandigen hebben we op zijn kantoor nog uitgebreid gepraat over onze chrysanten en het besluit dat de gemeente Zutphen heeft genomen. De burgemeester stond open voor ons verhaal en gaat het aan de orde stellen in de eerstvolgende raadsvergadering op 16 december."

"Wij hopen dat de gemeente Zutphen haar besluit gaat heroverwegen. De sierteelt in Nederland is al hard op weg met het verduurzamen en maakt daarin grote stappen. Op veel bedrijven worden al natuurlijke bestrijders gebruikt en wordt er alleen maar chemisch ingegrepen in uitzonderlijke gevallen."

Ondanks hun eigen enthousiasme, zien de studenten de Nederlandse bloemenindustrie de komende 5-10 jaar nog niet chemievrij. "Wij vinden dat er voor de bloemensector chemische middelen beschikbaar moeten blijven, voor het geval het nodig is om in te grijpen als ziekten of plagen in de kas uit de hand gaan lopen. Wel denken we dat het middelengebruik zal dalen omdat natuurlijke bestrijders meer en meer de basis zullen zijn van de geïntegreerde gewasbeschermingsstrategie. Ondanks dat het ons gelukt is om met behulp van klimaat, licht en watergift de chrysant te remmen, denken wij niet dat dit commercieel toepasbaar zal zijn. Wij denken dat met veredeling de grootste stappen te maken zijn om kortere rassen te ontwikkelen waarbij remmen minder noodzakelijk is."

In dit artikel bij het AD is een video te zien van de overhandiging van de chrysanten.

Voor meer informatie:
Wikke Vedder
Tel: 0624702712
[email protected]