Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: 7e storm van 2024

Storm en mildere temperaturen drukken de gas- en elektriciteitsprijzen vrijdag. Met hele lage prijzen voor elektriciteit vannacht komt de EPEX-dagprijs vrijdag uit op 86 euro per megawattuur. De TTF-gasprijs voor de wintercontracten ligt rond de 46 euro per megawattuur.

Er is vandaag sprake van eerste winterstorm van het winterseizoen 2024-2025. In het vorige winterseizoen kwam het tot vier stormen, maar in de winter daarvoor (2022-2023) kwam het niet tot storm. Het is alweer de zevende storm van 2024, meldt Weeronline.



TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 5 december 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Oliekartel OPEC+ heeft de verhoging van de olieproductie uitgesteld tot en met maart 2025. Dit meldt het oliekartel donderdag na een vergadering hierover, schrijft BNR. De productieverhoging was al meerdere keren uitgesteld.

De Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen voor brandstof in Nederland liggen vrijdag op 2,15 euro per liter voor Euro95 en 1,917 euro voor een liter diesel, zo blijkt uit het overzicht van UnitedConsumers.

Op dinsdag 3 december organiseerde het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) in samenwerking met de FOD Economie en Fluxys een grootschalige noodplanoefening rond gasschaarste. Lees hier meer over de oefening in België.

Het Planbureau voor de Leefomgeving wijst aan de hand van een rapport op een verminderde afname van CO2-emissie door de Nederlandse industrie. Eerder dit najaar wees het PBL ook al op het uit zicht raken van de klimaatdoelen, niet alleen door het achterblijven van ontwikkelingen in de industrie. Ook over de glastuinbouwsector zijn twijfels, al doet de sector het beter dan menig andere sector.

Eenzijdige maatregelen in Nederland riskeren verplaatsing in plaats van vermindering uitstoot, stelt de Vereniging voor Energie, Milieu en Water voorafgaand aan een Haags debat over fossiele subsidies op 5 december. VEMW pleit ervoor dat de voorwaarden voor de industrie eerst verbeterd moeten worden voordat de afschaffing van fossiele subsidies wordt doorgezet. "Deze voorwaarden zijn een gelijk speelveld en handelingsperspectief. Zonder deze verbeteringen is de maatregel niet efficiënt en wordt de welvaart van Nederland bedreigd."