Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In gesprek met Westlandse ondernemers over ondermijning in de sierteelt

Onlangs spraken Westlandse ondernemers, gemeente Westland en aanpak Weerbare Sierteeltsector met elkaar over ondermijning in de sierteelt. Het doel van de bijeenkomst in het World Horti Center in Naaldwijk was om de samenwerking met elkaar te versterken en georganiseerde misdaad in de sector bespreekbaar te maken. Verschillende thema's kwamen aan bod: van 'mij overkomt het niet' tot preventie.

'Mij overkomt het niet'
Criminelen gebruiken soms bedrijven voor illegale activiteiten, bijvoorbeeld bedreigingen, omkoping en drugshandel. Dat noemen we ondermijning. Met elkaar in gesprek gaan is een belangrijke stap in het tegengaan van georganiseerde misdaad. Tijdens de bijeenkomst werden de thema's besproken die steeds vaker spelen in de sierteeltsector. Een veelgehoorde opmerking is: 'Mij overkomt het niet.' Bewustwording en voorkomen stonden dan ook centraal. Ook werd de impact op ondernemers besproken, want ondermijning beïnvloedt hun veiligheid en werkomstandigheden.

Kennis delen en verbinden met de aanpak Weerbare Sierteelt
De aanpak Weerbare Sierteeltsector werkt samen met vier gemeenten, waaronder Westland. Ook de politie, Royal FloraHolland en Greenport West-Holland zijn betrokken. Zij slaan de handen ineen om kennis over criminaliteit te delen, inzichten te bespreken en bedrijven op weg te helpen hoe zij kunnen handelen. Ze voeren intensieve gesprekken met bedrijven: van kwekers tot handelaren en exporteurs. Het doel van de aanpak is om samen passende maatregelen te nemen om georganiseerde criminaliteit weg te houden van de branche. Bijvoorbeeld door trainingen en controles. Ook worden er vrijwillige 'schouwen' gedaan bij bedrijven.

Nieuwe gesprekken in 2025
Door de krachten van ondernemers en overheid te bundelen, wil de gemeente samen bouwen aan een sierteeltsector die sterk genoeg is om de invloed van ondermijning te weerstaan en te bestrijden. De reacties waren positief, daarom komen er in 2025 weer nieuwe gesprekken.

Bron: Gemeente Westland

Publicatiedatum: