Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Hogere elektriciteitsprijzen verwacht

De TTF-gasprijs voor het eerste kwartaal van 2025 is maandag tot onder de 45 euro per megawattuur gezakt. Dat is voor het eerst sinds bijna een maand. Later deze week zakt de buitentemperatuur en neemt de wind af. Dan is het afwachten hoe de gasprijs daarop reageert.

Vandaag ligt de EPEX-dagprijs alvast weer een stuk hoger, met ruim 132 euro per megawattuur voor elektriciteit. Zondag- op maandagnacht was het weer onrustig op de onbalansmarkt. De prijzen zakten tot maximaal -100 euro, maar er zat ook een piek tot 592 euro tussen, zo blijkt uit TenneT-data.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 9 december 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

In de energie-update over week 50 van Brainchild Commodity Intelligence spreekt men de verwachting uit dat de prijzen op de spotmarkten vanwege de weeromstandigheden kunnen gaan stijgen, vooral daar waar het de elektriciteitsprijzen betreft. Macro-economische omstandigheden maken volgens de analisten van BCI dan juist weer een daling van de prijzen mogelijk.

Halverwege het weekend lijkt het weer stilaan iets warmer te worden, en neemt ook de wind weer toe. De verwachting is dat dat ook te zien gaat zijn in lagere elektriciteitsprijzen. Voor de Intradaymarkt de komende dagen is de voorspelling van BCI: "Door de onzekere zonverwachting en de sterk oplopende warmtevraag door de ingestroomde koude lucht is de kans op hogere prijzen dan aanwezig. Pas zondag zorgt een windtoename weer voor afname van de kans op hogere prijzen. De beschikbaarheid gas en kolen dempt met 13,2 GW de afwijkingen op onbalans beter dan vorige week."

Ook bij energiehandelsplatform Powerhouse blikken ze in een nieuwe rapportage terug en vooruit. In de terugblik wijst men een gestegen gasaanvoer uit Noorwegen aan als reden voor dalende gasprijzen afgelopen week, naast de weersvoorspellingen.

Deze winter stroomt er voor het eerst sinds 9 december 1963 geen gas meer door onze gasleidingen uit het grootste Nederlandse gasveld, het Groningenveld. Helemaal stil ligt de gaswinning in Groningen desalniettemin niet, zo meldden we gisteren in de energie-update. De NOS staat bij het historische nieuwsfeit stil in een bericht waarin men ook de voorspelling deelt dat Nederland nog tot 2050 aardgas zal blijven gebruiken voor warmte. Grotendeels gas uit het buitenland.

De Nederlandse maakindustrie moet zich schrap zetten voor een fors verlies. Daarvoor waarschuwt onderzoeksinstituut TNO. Naar verwachting zal Nederland een productieverlies van meer dan 10 procent meemaken. Daarvoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen, zegt senior econoom Johannes Bollen van TNO-onderdeel Vector bij BNR.

Jean-Paul Harreman van EnAppySys ziet nog geen effect van het vertraagd doorgeven van onbalansdata door TenneT, schrijft hij op LinkedIn. De maatregel is genomen voor meer balans op de onbalansmarkt.

Netbeheerder TenneT grijpt in op de onbalansmarkt, vanwege een toenemend aantal kwartieren met regeltoestand 2 op de onbalansmarkt. Tijdens regeltoestand 2 is er zowel een tekort als een overschot binnen hetzelfde kwartier.

Partijen reageren te abrupt op de passieve onbalansmarkt. Hierdoor raakt het systeem juist verder uit balans. En dat wil TenneT voorkomen door data met extra vertraging te publiceren. TenneT heeft na analyse van de gedragingen van marktdeelnemers besloten de balansdeltapublicatie met drie minuten uit te stellen tot een totale vertraging van vijf minuten. Dit zal naar verwachting leiden tot een verminderde reactie op de balansdelta-informatie. De maatregel duurt zes maanden.

Het jaar 2024 wordt het warmste jaar sinds de metingen zijn begonnen. Dat meldt Buienradar. Het was natuurlijk al de verwachting, maar nu de metingen van afgelopen november binnen zijn, is het bevestigd.

Afgelopen novembermaand was wereldwijd de op één na warmste novembermaand sinds het begin van de metingen. De allerwarmste novembermaand was in 2023. Dit jaar kwam de gemiddelde temperatuur wereldwijd op 14,10 graden. Dat is 0,73 graden boven het klimaatgemiddelde van 1991-2020.

De huidige hoogte van de Nederlands benzineprijs rechtvaardigt een accijnskorting niet. Dat stellen economen in hun vakblad ESB. In april 2022 is de benzineaccijns tijdelijk fors verlaagd vanwege de sterk opgelopen benzineprijs. De maatregel is inmiddels echter meerdere keren verlengd, recentelijk ook weer voor 2025. Gecorrigeerd voor de inflatie is de huidige benzineprijs echter zeer laag.