"De arbeidsmarkt van de toekomst vraagt om een hernieuwde visie binnen de agrarische en groene sectoren. Technologische vooruitgang, maatschappelijke veranderingen en de nadruk op duurzaamheid dwingen ons om anders te denken over werk en werkgelegenheid. Hoewel de toekomst onzeker is, zijn thema's zoals Goed werkgeverschap, Leven Lang Leren, Boeien, Binden en Behouden van personeel en Imago en Instroom cruciaal."
In een reeks artikelen bespreekt Colland Arbeidsmarkt met bestuursleden en leden van sectorcommissies Colland Arbeidsmarkt de belangrijkste trends, uitdagingen en kansen die onze sectoren vormgeven. Ze delen praktijkervaringen om van elkaar te leren en gezamenlijk de activiteiten en regelingen, gefinancierd vanuit het fonds Colland Arbeidsmarkt, te versterken voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt.
In dit artikel geeft Alfons Zwetsloot (Financieel directeur Royal Anthos en lid Sector Commissie Bloembollengroothandel) zijn visie op de arbeidsmarkt van de toekomst in de Bloembollengroothandel.
Welke ontwikkelingen zie je op dit moment in de Bloembollengroothandel?
"In onze sector zien we op dit moment een duidelijke vergrijzing, waardoor veel kennis verloren dreigt te gaan. Het is lastig om jong talent met frisse ideeën en digitale vaardigheden aan te trekken. Technologische ontwikkelingen zorgen wel voor meer efficiëntie, maar we blijven afhankelijk van seizoensgebonden arbeid. In piekperiodes hebben we soms acht keer zoveel mensen in dienst. Onze sector is internationaal, afwisselend en sterk technologisch gedreven, maar de uitdaging is om dat niet alleen aantrekkelijk te presenteren, maar ook om aantrekkelijk te zijn. Daar werken we hard aan."
Welke kennis en vaardigheden worden volgens jou steeds belangrijker?
"Digitale vaardigheden en relatiebeheer zullen de komende jaren steeds belangrijker worden, vooral in de samenwerking met kwekers en andere partijen in de keten. Ook is er steeds meer aandacht voor informatievoorziening rondom gezondheid en duurzaamheid. De eisen aan onze output worden hoger, wat betekent dat technologische kennis en efficiëntie binnen ons vakgebied steeds belangrijker worden."
Wat doen jullie om werknemers duurzaam inzetbaar te houden?
"Duurzame inzetbaarheid is essentieel, vooral bij grotere bedrijven. Het binden en boeien van flexwerkers, voornamelijk internationale werknemers met 9-maandencontracten, is cruciaal. Deze mensen hebben we vooral nodig in de piekperiodes. Door bijvoorbeeld taalcursussen aan te bieden, kunnen we hun inzetbaarheid vergroten en ze aan ons bedrijf binden. Voor vaste werknemers kijken we naar een goede werk-privébalans, afhankelijk van hun levensfase. Hier is nog veel te winnen. Daarom hebben we het project #Kenniskracht geïntroduceerd."
Kun je kort #Kenniskracht uitleggen en wat de voordelen van dit project zijn?
"#Kenniskracht richt zich op het bespreekbaar maken van duurzame inzetbaarheid tussen werkgevers en werknemers. Het project helpt bedrijven om gemotiveerde medewerkers te behouden, zowel in vaste dienst als in flexibele constructies. Denk aan workshops over duurzame inzetbaarheid en vitaliteitsscans voor werknemers. Ook is er een kaartspel ontwikkeld om het gesprek over werkplezier en inzetbaarheid op gang te brengen. Er zijn vier centrale thema's: Inzetbaarheid oudere werknemers, Binden en boeien flexmedewerkers, Toekomstgericht personeelsbeleid en Motiverend leidinggeven."
Kun je een praktijkvoorbeeld noemen van #Kenniskracht?
"Een jonge ondernemer die het bedrijf van zijn vader heeft overgenomen, ging met al zijn werknemers in gesprek over hun drijfveren en ambities. Deze gesprekken, als onderdeel van 'Motiverend leidinggegeven', hebben geleid tot nieuwe inzichten en was een echte eye-opener voor beide partijen. Medewerkers voelden zich gehoord, wat niet alleen hun motivatie verhoogde, maar ook een positieve impact had op de werksfeer en prestaties."
Waar liggen volgens jou de grootste uitdagingen de komende tijd?
"De vergrijzing van personeel en directie biedt een momentum om met een nieuwe generatie het anders en misschien nog beter te doen. Digitalisering is een uitdaging, maar ook een kans. Verder blijven werk-privébalans en kennisontwikkeling via trainingen en opleidingen essentieel om de sector toekomstbestendig te houden. Gelukkig biedt Colland Arbeidsmarkt hiervoor verschillende subsidieregelingen aan."
Hoe zie jij de arbeidsmarkt van de toekomst in de Bloembollengroothandel?
"We zien een toenemende instroom van jong hogeropgeleiden, mede door de groeiende vraag naar technische vaardigheden en relatiebeheer. Met #Kenniskracht richten we ons nu vooral op 'Toekomstgericht personeelsbeleid' en de wensen van een nieuwe generatie werknemers die een andere kijk op werken hebben en daarin ondersteund en gefaciliteerd willen worden.
Het is essentieel dat bedrijven zich hier bewust van zijn en daarop inspelen. Gezond en veilig werken, goede arbeidsvoorwaarden, een innovatieve werkcultuur en goede regelingen per levensfase maken in mijn ogen een bedrijf toekomstbestendig en aantrekkelijk voor nieuw personeel. Daar werken wij hard aan."
Voor meer informatie:
Colland Arbeidsmarkt
[email protected]
www.collandarbeidsmarkt.nl