Tholen - Als je bij Ansu binnenkomt, val je gelijk met je neus in een Thaise jungle. Wel oppassen dat je niet in de vijver met koi valt. De kwekerij begon jaren geleden met de Thaise Vanda orchideeën, maar sinds Covid is dat uitgebreid naar een uniek en uiteenlopend assortiment. Alles wat Steef tegenkomt en mooi vindt, dat belandt in de kwekerij. Steef van Adrichem staat samen met Arjo van der Wel en Ed Helderman aan het roer van het Westlandse bedrijf, en heeft in Thailand ook nog compagnons.
De entree van Ansu
Rituals van de tuinbouw
Als je innovatie zegt, zeg je Steef. Hij denkt in cadeautjes en houdt van aparte dingen. "Als het apart genoeg is, vind ik het leuk," vertelt hij enthousiast. "Tja, emotie kan je niet emotieloos verkopen. Ik hou ervan als je iets ziet en denkt: wat is dat nou weer? Het moet een soort kunst zijn." Zijn Thaise compagnons zorgen voor het unieke assortiment, en Steef maakt er een Ansu dingetje van, zoals hij het zelf zegt. "Eigenlijk willen we de Rituals van de tuinbouw zijn. Mensen geven graag cadeaus, maar ze weten vaak niet meer wat ze moeten geven. Met onze cadeautjes hoop ik dat mensen echt blij worden van Ansu en specifiek terugkomen bij de bloemist of het tuincentrum voor een Ansu cadeau."
Steef showt één van de creaties
Geen stress
Niet alles loopt even goed, maar dat vindt Steef niet erg. Zo lopen cactussen momenteel niet zo goed. "Als er veel vraag is naar een product, wordt het ineens veel gekweekt en dan is er te veel aanbod. Maar ja, dat heet tuinbouw," zegt hij lachend. Bij Ansu staat ook niet de hele 8.6 hectare kwekerij vol. "Hier is ook nog een vakkie leeg, boeie. Stress is niet goed voor je. Leeg is niet erg, vol met iets wat niet loopt wél. Als ik morgen wat leuks zie, dan kan ik het in ieder geval kwijt in de kwekerij. Wel vraagt de chaos die al mijn innovaties veroorzaken veel energie van mijn compagnons. Het aanpassen van de organisatie aan een steeds veranderende productenstroom gaat zeker ook niet vanzelf. Voordat je weet hoe een nieuw plantje optimaal gekweekt moet worden, daar moet je echt een topkweker voor zijn."
Covid
Voor Covid deed Ansu alleen maar Vanda's, voornamelijk voor huwelijken, evenementen en hotels. "Tot maart 2020, en toen was het over. Toen heb ik gekeken: hoe kan ik deze bedreiging omzetten in kans? Met alles denk ik zo, ook als het gaat om water of energie. Een ding wist ik zeker: wanneer Covid over was, moest Ansu sterker zijn dan daarvoor. Dat is gelukt."
Een zee van Aglaonema's
Kleurenblind
Inmiddels staan er meer dan 100 soorten Aglaonema's in de kwekerij, een groene plant in heel veel verschillende kleuren. "Dit is een plant voor de toekomst, hij is erg sterk," zegt Steef terwijl hij een felroze Aglaonema laat zien. "En deze is echt felroze, want ik kan de kleur zien. Ja, ik ben kleurenblind, maar zoek de planten wel zelf uit. Het houdt me niet echt tegen, maar het zorgt wel voor grappige situaties. Zo kwam ik er pas na mijn vijftigste achter dat pindakaas bruin is, en niet groen."
Vanda's
Ondanks dat Steef innoveren erg leuk vindt, blijven de Vanda's een belangrijk onderdeel van Ansu. "We zijn de enige Vanda orchideeën kwekerij in Europa, al onze rassen zijn beschermd. We doen veel export, elke serieuze bestelling komt hier vandaan. Vroeger ging bijna alles naar Rusland, en in Oost-Europa blijven ze onverminderd populair. Maar wij blijven wel gewoon Westlandse kwekers, dus voor ons is dit normaal."
"Als je met product tegen perfectie aan zit, geloven mensen niet dat het echt is. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Maar ja, dat is Ansu," sluit hij lachend af.
Voor meer informatie:
Steef van Adrichem
Ansu
Tel: +31 (0)174 725039
[email protected]
www.ansu.eu