Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CO2 besparen met hogere ventilatievoud

De glastuinbouw streeft naar fossielvrije toekomst 2040, waardoor CO2 een stuk schaarser en duurder zal worden. Dit vergroot de noodzaak om efficiënter om te gaan met de beschikbare CO2, met name in het voorjaar, zomer en herfst wanneer veel geventileerd wordt. De CO2-concentratie in kassen wordt namelijk beïnvloed door ventilatie, dosering en gewasopname. Dennis Medema deelt op Kas als Energiebron een studie naar technieken om de ventilatievoud te verhogen met als doel CO2 te besparen.

Om zonder CO2-dosering een concentratie van 380 ppm te bereiken, is een ventilatievoud van 16-26/uur nodig, afhankelijk van lichtintensiteit. Met CO2-dosering van 30 kg/ha/uur kunnen lagere ventilatievouden volstaan. Bij een dosering van 60 kg/ha/uur blijft de CO2 concentratie in de kas altijd boven de 380 ppm.

Bij gemiddeld weer kan een natuurlijk ventilatievoud van ~10/uur gerealiseerd worden als de luchtramen volledig open staan. Echter, komt een natuurlijk ventilatievoud van ~5/uur vaker voor. Om dit verder te verhogen, zal dus gebruik gemaakt moeten worden van aanvullende technieken. De vraag is echter of deze technieken beschikbaar zijn en of het rendabel is om in dergelijke technieken te investeren. Daarom hebben gesprekken plaatsgevonden met verschillende partijen om bovenstaande vragen helder te krijgen.

Uit deze gesprekken bleek dat ventilatievouden van 7-10/uur technisch haalbaar zouden moeten zijn. Door de inzet van deze techniek, in combinatie met natuurlijke ventilatie, zou een ventilatievoud van 12-15/uur haalbaar moeten zijn. Berekeningen van PlantLighting hebben aangetoond dat dergelijke ventilatievouden niet voldoende zijn om geen CO2 meer te hoeven doseren. Er is nog altijd een dosering van 30kg/ha/uur nodig om een CO2 concentratie van 380 ppm in de kas te kunnen handhaven.

Aangezien CO2-dosering, ondanks de inzet van techniek, nog altijd nodig zal zijn, is het de vraag of het rendabel is om te investeren in techniek of dat beter zuinig en efficiënt omgegaan kan worden met de CO2-dosering. Een proef toonde aan dat een dosering van 8 kg CO2/m² per jaar volstaat voor de komkommerproductie bij 400 ppm. Aangezien het investeren in techniek om het ventilatievoud te verhogen ~€ 50,00/m2 kost (uitbreiding van het Air&Energy systeem), is het zelfs bij hoge CO2-prijzen, economisch voordeliger om te doseren tot 380-400 ppm. Daarnaast kunnen telers in de zomer productieverlies accepteren als gevolg van lagere dosering gezien de lage productprijzen.

Deze consultancy is uitgevoerd door Botany en gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Energiebron, een innovatieprogramma van LVVN en Glastuinbouw Nederland. Mede mogelijk gemaakt door Kennis in je Kas (KijK).

Lees hier het eindrapport

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: