Om de introductie en verspreiding van Xylella fastidiosa, een prioriteitsorganisme, te voorkomen gelden er in de EU noodmaatregelen. Deze maatregelen zijn nu gewijzigd en per 1 juli 2025 gelden er extra vereisten (toetsverplichting en traceerbaarheidscode) voor nieuwe risicoplanten.
Sinds 2017 gelden er in de EU noodmaatregelen om de introductie en verspreiding van Xylella te voorkomen. Deze maatregelen, vastgelegd in de EU-verordening 2020/1201, zijn sindsdien meerdere keren gewijzigd op basis van nieuwe inzichten. Afgelopen jaar zijn de bestaande maatregelen geëvalueerd, wat heeft geleidt tot nieuwe voorstellen. Deze voorstellen zijn door de Europese Commissie geïmplementeerd en op 27 september 2024 vastgelegd in nieuwe wijzigingen gepubliceerd in verordening 2024/2507.
Vanaf 1 juli 2025 extra vereisten voor nieuwe risicoplanten
In deze wijzigingen zijn onder andere nieuwe waardplanten toegevoegd aan de lijst van waardplanten met verhoogd risico op verspreiding van Xylella fastidiosa, namelijk: Lavandula angustifolia, Lavandula x intermedia, Lavandula latifolia, Lavandula stoechas en Salvia rosmarinus. Voor deze planten zijn vanaf 1 juli 2025 de aanvullende eisen van kracht:
- een toetsverplichting voor de eerste keer dat het product in het verkeer wordt gebracht.
- een traceerbaarheidscode (C) op het plantenpaspoort voor zowel handel tussen professionele marktdeelnemers als materiaal bestemd voor de eindconsument
Deze eisen gelden nu al voor Coffea, Lavandula dentata, Nerium oleander, Olea europaea, Polygala myrtifolia en Prunus dulcis.
De wijziging m.b.t. toetsverplichting geldt ook voor derde landen die planten exporteren naar de EU. Vanaf 1 juli 2025 zal hier bij import op gecontroleerd worden.
Bron: NVWA