Tholen - Het plaatsen van kerstbomen is een jaarlijks terugkerend gebeuren voor Intraplant, het Westlandse groenbedrijf van Erwin Broeckx en Patricia van der Knaap. Terwijl het bedrijf zich doorgaans richt op terras- en interieurbeplanting, verplaatst vanaf begin november de focus volledig naar de feestdagen. "Afgelopen zaterdag hebben we de laatste boom geplaatst. In januari moet alles weer worden afgebroken, waarna we ons weer gaan voorbereiden op het nieuwe seizoen."
Inmiddels houdt Erwin zich alweer meer dan tien jaar bezig met het plaatsen van de kerstbomen, waarvan de voorbereidingen jaarlijks in augustus beginnen. Dan komen de aanvragen weer binnen en gaan de offertes de deur uit.
170 bomen
Het team van Intraplant plaatst voornamelijk grote kerstbomen, met hoogtes vanaf vier meter. Dit seizoen was de grootste boom maar liefst 13 meter. "De meeste bomen die we plaatsen, zijn vijf tot zes meter hoog. Voor bomen vanaf acht meter huren we extra hulp in, want die vereisen een zware voet en worden met een kraan rechtop gezet. Voor het verlichten en afbreken is ook vaak een hoogwerker nodig," legt Erwin uit.
Dit jaar werden ongeveer 170 bomen geplaatst in Nederland en België, van Groningen tot Oostende, Amsterdam tot Kortrijk en allerlei plaatsen daartussenin. De bomen van tien tot dertien meter komen uit de Ardennen, terwijl de kleinere uit Sauerland (Duitsland) worden gehaald. "Het was flink doorbikkelen, we zijn de afgelopen vijf en een halve week wel zeven dagen per week bezig geweest met het plaatsen van de kerstbomen."
Duurzaamheid
De duurzaamheid van kerstbomen is volgens Erwin een terugkerend onderwerp. "Ik hoor soms geluiden dat kerstbomen niet duurzaam zouden zijn, maar daar zet ik mijn vraagtekens bij. Bomen die uit bossen komen, worden vaak gekapt in het kader van bosbeheer. Dit gebeurt volgens een zorgvuldig plan dat door boswachterijen en Staatsbosbeheer wordt goedgekeurd. Daarnaast worden veel bomen speciaal gekweekt, waarbij ook herplanting plaatsvindt."
Hij benadrukt dat alternatieven, zoals bomen met kluit, niet altijd duurzamer zijn. "Zo'n boom van acht tot tien meter rooien met kluit vraagt grote machines, wat ook zorgt voor uitstoot. Bovendien kan die boom niet zomaar het volgende jaar weer gebruikt worden, hij heeft zeker twee jaar nodig om te herstellen. Het klinkt mooi, maar praktisch werkt het niet altijd."
Bijzondere projecten
Een van de laatste projecten dit jaar was het plaatsen van bomen bij Rotterdam Centraal. "Die bomen zijn geschonken door Staatsbosbeheer in Overijssel, waar ze een naaldbos willen vervangen door een loofbos. Dit project was een mooie samenwerking en werd afgelopen weekend afgerond," vertelt Erwin.
Op verzoek van een klant wordt één Kerstboom XXL van 10 meter hoogte dit jaar aan de olifanten in Blijdorp geschonken als lekkere snack. Daarnaast gaan de meeste bomen door de shredder. De naalden die hierbij gescheiden worden gaan, in ieder geval voor een gedeelte, naar de medicijnenindustrie. De rest van de boom wordt biobrandstof en een klein gedeelte wordt boomschors dat wordt gebruikt in bijvoorbeeld tuinen om de onkruidgroei tegen te gaan en de bodem te helpen het water beter vast te houden en minder snel uit te drogen.
Voor Intraplant was dit jaar het drukste seizoen ooit. "We hebben nog nooit zoveel gedaan als dit jaar. Het was een mooi seizoen, en nu is de rust weergekeerd."
Voor meer informatie:
Intraplant
06 - 41 22 65 53
[email protected]
www.intraplant.nl