Minister Hermans (KGG) informeert de Tweede Kamer over de voortgang van het beleid om te komen tot meer besparing van energie. Nederland staat aan de lat om de aangescherpte Europese doelen uit de Energie Efficiƫntie richtlijn (EED) in 2030 te halen. Hiervoor liggen we echter, zoals blijkt uit de Klimaat en Energieverkenning 2024 van het Planbureau voor de
Leefomgeving en in de Klimaatnota 20241 is aangegeven, niet op koers.
In de kamerbrief schetst het kabinet welk beleid er al in gang is gezet en waarover nog moet
worden besloten om de doelen dichterbij te brengen. Samengevat zet het kabinet in op samenhangend pakket om het energiebesparingsbeleid te versterken, namelijk 1) steviger sturing op de energiebesparingsdoelen, 2) verbetering effectiviteit van de energiebesparingsplicht, en 3) meer ondersteunende maatregelen gericht op burgers, bedrijven en instellingen.
Lees hier de kamerbrief
Om inzicht in het energiegebruik van sectoren te verkrijgen, heeft TNO in samenwerking met CBS de Monitor Energiebesparing opgesteld. In de glastuinbouw is er een sterke daling van het verbruik per eenheid fysieke productie in 2022, wat verband houdt met de hoge energieprijzen in dat jaar. In reactie daarop is minder energie per m2 kasoppervlak ingezet en is de fysieke productie verschoven naar minder energie-intensieve teelt. Omdat de energie-inzet sneller is gedaald dan de fysieke productie is het energieverbruik per eenheid product gedaald.
Bron: Rijksoverheid