De Route- en Kansenkaart Hernieuwbare Grondstoffen voor Groeimedia is beschikbaar. Deze route- en kansenkaart geeft een overzicht van wat er nodig is op het gebied van onderzoek, samenwerking en communicatie voor het veilig versnellen van de transitie, en is door Wageningen UR Business unit Glastuinbouw opgesteld in samenwerking met een brede coalitie.
De route- en kansenkaart sluit aan op het convenant 'Milieu-impact potgrond en substraten'. In het convenant spraken beleidsmakers, de groeimediumsector, een NGO, kennis en keurmerken en (eind)gebruikers in Nederland af de milieu-impact van groeimediagebruik tot 2050 stapsgewijs te verlagen. Voor het convenant is met inventariserend onderzoek in kaart gebracht hoeveel hernieuwbare grondstoffen nodig en beschikbaar zijn. Begin 2024 is vanuit het convenant een Topsector Seed Money project aangevraagd en verkregen om een route- en kansenkaart op te stellen met de onderliggende kennisvragen en andere noodzakelijke acties.
De route- en kansenkaart is een hulpmiddel voor subsidie verlenende instanties om (publiek gefinancierd) onderzoek nauw te laten aansluiten bij de behoeften van marktpartijen. Ook is het gemakkelijker voor concurrerende bedrijven om samen te werken, om inbreng van andere bedrijfstakken en om vernieuwende bedrijven een plaats te geven, en om met overheden samen te werken. Hierdoor wordt ook duidelijker ingezet op onderzoek aan materialen die wat betreft milieu-impact, beschikbaar volume en prijs, kans van slagen bieden. Ten slotte is de route- en kansenkaart bedoeld als een leesbaar document voor een geïnteresseerd breder publiek als verantwoording voor (te maken) keuzes en inspanningen.
Routes
De routes in de route- en kansenkaart zijn:
Route 1: Vergroten aanbod hernieuwbare grondstoffen
Vergroten van het aanbod hernieuwbare grondstoffen die bruikbaar zijn in groeimedia.
Route 2: Voorbewerking en stabilisatie
Ontwikkelen van manieren om hernieuwbare grondstoffen zó te bewerken dat ze in hogere concentraties in een mengsel (groeimedium) gebruikt kunnen worden.
Route 3: Sanitatie en plantgezondheid
Ontwikkelen manieren om hernieuwbare grondstoffen zó te bewerken dat de plantgezondheid bij juiste toepassing niet in gevaar kan komen door de gebruikte grondstoffen.
Route 4: Voedselveiligheid en milieu-impact
Borgen van de voedselveiligheid en milieu-impact van hernieuwbare grondstoffen en hun keten.
Route 5: Basiskennis en toepassing
Ontwikkelen van kennis over het gebruik van hernieuwbare grondstoffen.
Route 6: Toepassingsgerichte kennisontwikkeling
Toerusten van telers, consumenten, handel en andere partijen met basiskennis nodig voor een veilige transitie naar het gebruik van hernieuwbare grondstoffen in groeimedia.
Route 7: Regelgeving
Partijen werken met overheden op verschillende niveaus aan beter passende regelgeving.
Route 8: Unieke kennisvragen
Dit betreft specifieke toepassingen die op het geheel van de transitie qua volume niet richtinggevend zijn, maar welke een unieke kennisvraag hebben voor kleine maar relevante deelsectoren.
Per route zijn actiehouder(s) benoemd. Daarnaast worden betrokken partijen genoemd die zich tijdens het opstellen van de Route- en Kansenkaart gemeld hebben. "De workshops verliepen met enthousiasme en de Route- en Kansenkaart kan dienen als belangrijk richtinggevend instrument om gezamenlijk te werken aan een versnelling van de transitie naar meer hernieuwbare grondstoffen. Dit bericht is tegelijk een open oproep aan elke partij die zich geroepen voelt om bij te dragen aan deze transitie."
Klik hier voor een PDF van de Route- en Kansenkaart Hernieuwbare Grondstoffen