Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Microbioom op blad speelt cruciale rol in opbouw van ziektewerendheid in de bodem"

In de land- en tuinbouw worden planten geteeld voor voedselproductie, maar dit wordt bemoeilijkt door micro-organismen die ziektes veroorzaken. Om mislukte oogsten te voorkomen, is de wereldwijde voedselproductie afhankelijk van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Planten zijn echter gastheer van complexe en diverse microbiële gemeenschappen (microbiomen), die naast kwaadaardige micro-organismen grotendeels bestaan uit onschadelijke of zelfs gunstige microben. Dit complexe microbioom speelt een cruciale rol in de gezondheid van planten en wordt deels door de plant zelf gereguleerd.

Wanneer planten worden geïnfecteerd door ziekteverwekkende microben, zoals valse meeldauw, kunnen zij goedaardige micro-organismen aantrekken die helpen de ziekte te onderdrukken. Interessant genoeg profiteren ook opvolgende generaties planten van een verbeterde bescherming tegen ziekte wanneer zij groeien in een bodem waar eerder geïnfecteerde planten hebben gestaan. Dit proces, waarbij planten zogenaamde ziektewerende bodems creëren, heeft het potentieel om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw aanzienlijk te verminderen.

In een proefschrift van J. Spooren van Universiteit Utrecht hebben ze met de modelplant Arabidopsis thaliana (zandraket) onderzocht welke micro-organismen verantwoordelijk zijn voor deze ziektewerendheid, hoe ze worden gerekruteerd door geïnfecteerde planten en hoe ze worden doorgegeven aan de volgende generatie planten groeiend in de ziektewerende bodem. "Opmerkelijk genoeg toont ons onderzoek aan dat vooral het microbioom op de bladeren van planten een cruciale rol speelt in de opbouw van de ziektewerendheid in de bodem. Deze inzichten bieden perspectieven voor de ontwikkeling van gewassen die beter in staat zijn ziektewerende bodems te creëren, wat kan bijdragen aan een duurzamere en milieuvriendelijkere landbouw."

Het proefschrift zal op 8 januari worden verdedigd.

Bron: Universiteit Utrecht

Publicatiedatum: