Keurmeesters voeren controles uit op de wettelijke afspraken die gaan over kwaliteit, identiteit, raszuiverheid en fytosanitaire zaken. De keurmeesters hebben specialistische kennis en zijn hoog gekwalificeerd. Dit is nodig voor de uitvoering van het sterk gevarieerde werkpakket. Het brede en vaak diepe assortiment maakt het werk extra ingewikkeld en uitdagend. Maar als keurmeester sta je er nooit alleen voor. Collega's staan elkaar bij en teams wisselen informatie uit. Dit is onder meer nodig om het werk op dezelfde manier uit te voeren.
Naktuinbouw-keurmeesters zijn het visitekaartje van de organisatie. Zij werken zelfstandig en zijn het gezicht naar buiten. Hun expertise ligt bij het keuren van het plantmateriaal en zaden uit de sectoren bloemen, bomen en groente. In de halfjaarlijkse uitgave van Naktuinbouw "Buitenstebinnen" legt de organisatie daar meer over uit.
"Keurmeesters hebben passie voor het unieke en gevarieerde vak. Elke dag opnieuw. Het is nooit saai", aldus Erik van Ede, unitmanager Bedrijfskeuringen. In de unit Bedrijfskeuringen werken ongeveer 75 medewerkers die plantmateriaal keuren. Er zijn elf teams, met ieder hun eigen expertise. Samen bewaken zij de hoge standaard van het in Nederland geproduceerde plantmateriaal. Ze bezoeken jaarlijks zo'n 3.600 bedrijven, vooral in het groeiseizoen voor de zogenaamde veldkeuringen. In het winterseizoen doen zij vooral administratieve controles. De keurmeesters hebben een vast aantal bedrijven die zij bezoeken en zijn het vaste aanspreekpunt. Dat is wel zo prettig, want zo bouw je samen kennis op. Wie plantmateriaal verhandelt weet dat er een verplichte exportinspectie is op plantmateriaal naar derde landen (landen buiten de EU). Dit naast de specifieke eisen en keuringen voor de handel binnen Europa.
"Razend interessant beroep"
Arjen Peterse is in zijn element als keurmeester in de boomkwekerij. Dat is geen verrassing, want zijn wieg stond in Opheusden. Voordat hij in dienst kwam, werkte hij in de boomkwekerij.
"Ik had door mijn vorige baan al kennis gemaakt met medewerkers van Naktuinbouw. Het leek me een razend interessant beroep. Mijn werk bestaat uit het bezoeken van bedrijven, minimaal één keer per jaar. Ik controleer het plantmateriaal op ziekten, plagen en onkruiden. En beoordeel dat op rasechtheid. Tussen 1 juni en 1 november doe ik de veldkeuringen. In de winter meer de administratieve kant van het vak. De keuring is nodig voor de uitgifte van het plantenpaspoort, zodat planten verhandeld mogen worden."
"Na de Brexit ging ik ook exportkeuringen doen. Het is een mooie aanvulling op het werk dat ik al deed en geen dag is hetzelfde. Elk bedrijf is anders. Professionele bedrijven moeten goed op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving rond export en de risico's die dat met zich meebrengt. Nederland is toonaangevend in de export van bomen, dus daar past een professionele houding bij. Meestal is de samenwerking tussen keuringsdienst en bedrijven goed. Soms ligt het gevoelig. Als je niet welkom bent, dan is het extra belangrijk om uit te leggen waarom controle nodig is. We weten heel veel van planten, maar uiteindelijk moet je gewoon met mensen kunnen omgaan."
"Als nieuwe keurmeester word je 'losgelaten' om dit werk te doen, maar je staat er nooit alleen voor. Is er een vermoeden van een aantasting of zie ik een onbekend schadebeeld, dan kan ik altijd mijn collega's om advies vragen. Regelmatig geven we cursussen over ziekten en plagen en sortimentskennis. Er zijn heel veel soorten bomen en selecties, die bovendien ook nog erg op elkaar lijken, dat je soms door de bomen het bos niet ziet. En er is weinig referentiemateriaal. Het is dus belangrijk om je kennis op peil te houden. Mijn werk is heel gevarieerd. Kortgeleden bezocht een groep collega's uit de Filipijnen ons land om bij ons in de keuken te kijken. Zij doen ongeveer hetzelfde werk. We hebben kunnen uitleggen hoe ons goedkeuringssysteem werkt, met name de digitale dossiers. Zulke ontmoetingen zijn belangrijk."
Het is altijd spannend
Agnes Lisicka keurt partijen zaden in de regio Enkhuizen. Zij begon als gewasverzorger in de sierteelt bij Naktuinbouw en werkte lang in een tuincentrum. Inmiddels is ze alweer vier jaar keurmeester. Ze vindt het werk afwisselend
"Je bent altijd op pad en altijd bezig met mensen. Het is spannend als er nieuwe ziektes opduiken en je moet inspelen op nieuwe situaties. Mijn werk bestaat uit het toezicht houden op zaadbedrijven of zij de kwaliteit leveren die zij beloven."
"Dat doen wij door monsters te nemen en veldkeuringen uit te voeren. Er zijn twee soorten monsternames: verplicht en op aanvraag. Voor export hebben bedrijven een ISTA-certificaat nodig. Dan vragen zij de monstername aan, die de keurmeester dan uitvoert. Wij sturen het monster op naar ons laboratorium. Zij bepaalt volgens het ISTA-protocol of de zaadkwaliteit in orde is; dus het kiemkrachtpercentage en de zuiverheid. Dit komt op het certificaat te staan. Zo weten afnemers precies wat zij in huis krijgen. Valt een partij zaden tegen, dan gaat deze niet weg voor export. Wij zijn hierin een onafhankelijke partij. De koper eist dit. Sommige bedrijven mogen zelf hun materiaal toetsen. Wij doen dan de nacontrole. In de zomer doen we veldkeuringen. Dan beoordeel ik de zaadproductie. Meestal is dat buiten, soms in de kas. Juli is een drukke maand. Dan gaan we met meerdere keurmeesters op pad om bijvoorbeeld plantuien te keuren. Ik heb vijf tot zes groentegewassen in mijn werkpakket."
"Als collega's stemmen we vaak af. En kunnen we in hetzelfde bedrijfsdossier kijken, om zo samen veldkeuringen uit te voeren voor één bedrijf, maar op verschillende locaties. De teams staan in nauw contact met elkaar en kunnen terugvallen op een kennisbank. Een kweker kent zijn gewas en ziet het dagelijks of wekelijks. Wij doen dit één keer per groeiseizoen. Teamwork is dus heel belangrijk."
Bron: Naktuinbouw