De Nederlandse sierteeltsector laat ondanks uitdagingen opnieuw groei zien, deelt Agrimatie. In de eerste elf maanden van 2024 steeg de export van bloemen en planten met bijna 4%, met snijbloemen als grootste drijfveer achter deze groei. De veilingomzet van snijbloemen steeg met ruim 11%, terwijl de omzet van kamer- en tuinplanten licht achterbleef door lagere volumes en prijsdruk.
Export bloemen en planten
De Nederlandse sierteeltsector blijft veerkrachtig, met een exportgroei van bijna 4% in de eerste elf maanden van 2024. De exportwaarde bereikte ongeveer 6,6 miljard euro, gedreven door een sterke vraag tijdens feestdagen zoals Allerheiligen en Allerzielen. Bloemen presteerden aanzienlijk beter dan planten, met, voor de eerste 11 maanden in 2024, een cumulatieve stijging van bijna 7% voor snijbloemen, terwijl planten net onder het niveau van vorig jaar bleven (-0,2%). Ondanks de invoering van grenscontroles door het Verenigd Koninkrijk bleef de export naar dit land stabiel, mede door gunstige wisselkoersverhoudingen.
Veiling snijbloemen
De veilingomzet van snijbloemen van Nederlandse bodem via Royal FloraHolland steeg in de eerste elf maanden van 2024 met ruim 11% en kwam hiermee uit op ruim 1,9 miljoen euro. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan hogere prijzen, met een gemiddelde prijsstijging van 14% ten opzichte van vorig jaar. Hoewel het volume iets afnam (-2%), bleef de vraag naar Nederlandse producten sterk. Voor de laatste maanden droegen producten zoals troschrysanten, rozen en lelies aanzienlijk bij aan de omzetgroei. Ook kerstartikelen zoals de ilex en hippeastrum zagen een stijging in vraag en prijs.
Veiling kamerplanten
De cumulatieve veilingomzet van kamerplanten daalde licht met 0,9% na elf maanden, ondanks een lichte prijsstijging (+0,5%). Het verkochte volume daalde met 1,4%, wat druk zette op de totale omzet. In november was er een lichte opleving in de omzet (+0,2%), maar de resultaten bleven wisselend.
De Phalaenopsis, een van de belangrijkste kamerplanten, zag een omzetdaling van 4% door lagere volumes. Daarentegen presteerden potrozen goed, met een omzetgroei van bijna 20%, gedreven door hogere prijzen en een stijgend aanbod.
Veiling tuinplanten
De omzet van tuinplanten bleef in de eerste elf maanden 1,6% achter op vorig jaar. Hoewel de verkochte aantallen licht stegen (+1,8%), daalden de gemiddelde prijzen met 3,3%. Schommelingen in omzet werden sterk beïnvloed door weersomstandigheden en feestdagen.
Producten zoals helleborus (+28%) en alternatieve kerstbomen zoals de picea (+31%) en de chamaecyparis (+21%) presteerden goed. In november droegen deze producten bij aan een omzetstijging van 5% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, ondanks een veildag minder.
Bron: Agrimatie