Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Kalanchoë kan energiezuinig worden geteeld met behoud van kwaliteit"

Plant Lighting heeft, in samenwerking met het Delphy Improvement Centre, onderzocht of Kalanchoë energiezuinig geteeld kan worden zonder gebruik van chemische remmiddelen en met behoud van kwaliteit. De kasproef bestond uit twee achtereenvolgende teelten in de winter van 2023-2024. Het onderzoek toont aan dat Kalanchoë energiezuinig geteeld kan worden met behoud van kwaliteit, maar het volledig afstappen van chemische remmiddelen blijft een uitdaging.

Effecten van verrood licht, temperatuur en lichtintensiteit
Eerdere klimaatcelonderzoeken identificeerden belangrijke aspecten voor een energiezuinige teeltmethode voor Kalanchoë. Echter, over de vier weken durende opkweekfase bleven nog enkele vragen openstaan voorafgaand aan de kasproeven. Daarom begon dit onderzoek met een klimaatcelproef waarin de effecten van verrood licht (0, 5 en 15%), dagtemperatuur (21 en 23°C) en lichtintensiteit (30 of 90 μmol/m²/s na twee weken) gedurende de opkweekfase werden onderzocht. Verrood licht had geen effect, terwijl hogere temperaturen ongewenst meer strekking veroorzaakten. Het verhogen van de lichtintensiteit leidde tot meer zijscheuten, maar had nauwelijks invloed op de eindkwaliteit. Op basis van deze bevindingen werd in de kasproef gekozen voor een energiezuinige belichtingsstrategie met lage intensiteit en zonder verrood licht.

Energiezuinige teelt in de kas
Er werd geteeld met dimbare LED-belichting, goede isolatie met 3 schermen en zonder inzet van minimumbuis. De resultaten lieten zien dat met relatief weinig energie Kalanchoë geteeld kon worden. Bij elkaar werd in de twee teelten 58,2 kWh/m² aan elektriciteit gebruikt voor belichting en 9,2 m³/m² aan gas. De bladkwaliteit en groei van de planten waren goed. Een aandachtspunt was echter de plantvorm, bij het telen zonder chemische remmiddelen.

Variatie in plantvorm en compactheid
Hoewel de klimaatcelproef voor de meeste cultivars een goede plantvorm liet zien, bleek het in de kas lastiger om zonder chemische remmiddelen te telen. De eerste teelt leverde grotere, minder compacte planten op dan de tweede teelt, met een opmerkelijk verschil in plantgrootte van ongeveer 30%. Dit verschil lijkt mogelijk te worden veroorzaakt door de duur en omstandigheden tijdens de opkweekfase en/of het (micro)klimaat en de verdamping in de kas. Bovendien varieerde de mate van compactheid sterk per cultivar.

Conclusie en aanbevelingen
Het onderzoek toont aan dat Kalanchoë energiezuinig geteeld kan worden met behoud van kwaliteit, maar het volledig afstappen van chemische remmiddelen blijft een uitdaging. Het selecteren en veredelen van de juiste cultivars die compact blijven is hierin een belangrijke stap. Maar omdat juist energiebesparende maatregelen, zoals betere isolatie, geen minimumbuis en het beperken van ventilatie, kunnen leiden tot een verhoogde luchtvochtigheid en beperkte verdamping worden de effecten daarvan in de winter van 2024-2025 onderzocht.

Financiering
Dit project is uitgevoerd door Plant Lighting B.V. in samenwerking met Delphy Improvement Centre en gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Energiebron, een innovatieprogramma van LVVN en Glastuinbouw Nederland. Mede mogelijk gemaakt door Kennis in je Kas (KijK) en Gewascoöperatie Kalanchoë. Lampen zijn beschikbaar gesteld door Agrolux Nederland B.V., de schermen door Ludvig Svensson en de planten door telers. De proef is gevolgd en begeleid door telers.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: