Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerben Ravensbergen, Dutch Lily Masters

“Het is altijd lente in de ogen van de lelieproducenten”

Tholen - Een paar honderd meter van elkaar staan de kassen van Dutch Lily Masters in Rijnsburg. Bij de ene vestiging staan de lelies in de volle grond en zijn ze niet geurend, bij de andere staan de lelies in bakken en zijn het allemaal Orientals en OT-hybriden; oftewel geurende lelies. Beide typen lelies gaan de markt op via Dutch Lily Masters.


Gerben Ravensbergen

Meer teelt, minder m²
In 1931 begonnen de opa en oudoom van Gerben van Ravensbergen met het kweken van bloemen in Rijnsburg. "Op 29 mei 1931 werd voor het eerst geveild," vertelt hij. "De tweede generatie heeft er een kassenbedrijf van gemaakt, en in 2003 is de volgende generatie in het bedrijf gestapt. Binnen twee jaar zijn we toen gespecialiseerd in LA-lelies. Inmiddels is onze oudste kas plat. Maar we hebben toch meer teelt, ondanks minder vierkante meters. Je kan natuurlijk de energie-efficiëntie van je teelt per meter berekenen, maar wij bekijken de besparingen liever per tak."

Zelf afzet regelen
"Ruim tien jaar terug is onze verkoopstrategie veranderd. We wilden minder veilen en meer zelf onze afzet gaan regelen, en dat is nu ons belangrijkste speerpunt. Dutch Lily Masters heeft een enorm effectief verkoopteam en zo krijgen we heel veel kleine en grote orders naar groothandels," vertelt Gerben verder. Hij is erg blij dat ook de strategie van Royal FloraHolland van klok naar platform is verschoven. "Wat mij betreft staat alles op dat ene centrale platform, maar wij zitten dan ook dicht bij de markt hier in Rijnsburg wat het gemakkelijk maakt."

Broodsoorten
Volgens Gerben is er steeds meer vraag naar zogenoemde 'broodsoorten' op de markt. "Natuurlijk hebben we ook speciale soorten, bijvoorbeeld dubbelbloemig of mini-lelies voor Moederdag en het bruidsseizoen. Toch is er vooral vraag naar de hoofdkleuren. Die hebben wij sowieso standaard in ons assortiment; geel, rood, oranje, roze en wit."

Intensieve teelt
Gerben vergelijkt de lelieteelt in volle grond met chrysantenteelt. "We werken hier ook in vakken, en gemiddeld duurt een teeltronde tussen de acht en negen weken. Per week gaan er op deze locatie 150.000 stelen uit, het staat hier geen dag stil." Hij lacht: "Het is altijd lente in de ogen van de lelieproducenten."

De lelieteelt hangt samen met leliebollenteelt, iets wat de laatste jaren niet vaak positief in het nieuws verschijnt. Gerben wroet met zijn handen wat in een krat vol grond en laat wat bollen zien. "Tja, de bollenteelt is natuurlijk heel intensief in vergelijking met akkerbouw. Er is veel verkeer en teelthandelingen. In combinatie met het gebruik van meststoffen en gewasbescherming leidt dat bij sommigen tot een negatief beeld. En ja, daar heb ik wel begrip voor. Het is goed dat de discussie erover gaande is, want dat leidt tot verbeteringen. Soms gaat het alleen misschien wat ongenuanceerd."

Orientals
We rijden een paar honderd meter verder naar de andere locatie van Dutch Lily Masters, waar de Orientals en OT-hybriden staan. Waar de vollegrondsteelt ervoor zorgt dat de medewerkers het veld in moeten om de lelies te oogsten, komen de bakken met Orientals of OT-hybriden naar de medewerkers toe op deze locatie. Alles in de kas is geautomatiseerd, al 23 jaar lang in hetzelfde systeem. "En het werkt nog steeds top," vertelt Gerben. "Het is een hele andere manier van telen, maar dit werkt voor Orientals het beste. Uiteindelijk geldt voor alle lelies hetzelfde: broei, groei, bloei en doei."

Voor Gerben is de afwisseling in het werk een van de leukste dingen. "Toen ik 23 jaar geleden begon, wist ik bijna van niks. In dit vak is veel ook proberen, leren en openstaan voor nieuwe ideeën. En elke dag brengt weer nieuwe mogelijkheden."

Voor meer informatie:
Gerben Ravensbergen
Dutch Lily Masters
g.ravensbergen@dutchlilymasters.nl
www.dutchlilymasters.nl