"Bij goudsbloemen resulteerde het gebruik van deze goedkope technologie in een toename van 21% in knop- en bloemontwikkeling", aldus Roy Weller van Aquapulse watertechnologie, een irrigatietechnologie die gebruik maakt van nano- en microbubbelsystemen om de eigenschappen van water te wijzigen. Het verschil zit hem in het vermogen om zonder externe voeding te werken en in de formule van veldspaatmineralen die geactiveerd worden bij contact met water. Bovendien is deze technologie natuurlijk, vrij van chemicaliën en biologisch gecertificeerd door de UK Soil Association en kan snel en zonder onderhoud worden geïnstalleerd. Aquapulse wordt gebruikt in verschillende sectoren, waaronder groente en fruit, waar het positieve resultaten heeft laten zien voor de plantengroei in verschillende gewassen. Lopend onderzoek is erop gericht om de toepassing in de toekomst uit te breiden naar een breder scala aan gewassen.
© Aquapulse
Hoe werkt het?
Weller: "Aquapulse genereert nano- en microbubbels (NMB's) in water. Deze bubbels zijn veel kleiner dan een zoutkorrel - ongeveer 2500 keer kleiner - en variëren in grootte van een virus tot een bacterie. NMB's hebben unieke eigenschappen die de eigenschappen van water veranderen. Ze zijn stabiel, hebben een negatieve elektrische lading en trekken positief geladen deeltjes in het water aan, wat de interactie van het water met planten kan beïnvloeden. Het kan snel geïnstalleerd worden omdat de cartridge eenvoudig ondergedompeld kan worden om water te behandelen."
Effecten op gewassen
De eerste proeven met water dat met Aquapulse is behandeld, toonden positieve effecten op verschillende plantensoorten, waaronder tomaten, veldsla en goudsbloemen, wanneer het werd geïrrigeerd met water dat met Aquapulse is behandeld in vergelijking met water dat met onbehandeld water is geïrrigeerd:
Goudsbloem: 21% meer bloem- en knopontwikkeling, 29% meer vers gewicht en meer witte wortelontwikkeling.
Tomaat: 56% toename in drooggewicht
Paprika: 26% toename in fruitgewicht
Maïs: 8% toename in worteloppervlak
Veldsla: 16% toename in droog gewicht, 39% toename in vers gewicht
Aardbei: 13,9% toename in uiteindelijke oogst
"Deze proeven toonden een verhoogde wortelontwikkeling en grotere plantgroottes aan. Naar aanleiding van deze bevindingen voerde het National Institute of Agricultural Botany (NIAB) uitgebreidere proeven uit met gewassen zoals dwergbonen, maïs en paprika. En ook hier waren een aantal statistisch significante bevindingen zichtbaar bij planten die werden geïrrigeerd met Aquapulse behandeld water in vergelijking met planten die werden geïrrigeerd met onbehandeld water." De resultaten variëren tussen verschillende gewasfamilies.
© Aquapulse
© Aquapulse
© Aquapulse
Volgende stappen
Volgens Weller is er aanvullend wetenschappelijk onderzoek nodig om het exacte mechanisme van met Aquapulse behandeld water op planten verder te begrijpen. "Dit zal zich richten op fysiologische en morfologische effecten op planten en de mechanismen die hierbij een rol spelen. Het werk zal zich richten op het identificeren van specifieke soorten waarop Aquapulse de grootste invloed heeft, het identificeren van economische voordelen in hoogwaardige gewassen en het optimaliseren van de toepassing van Aquapulse in een teeltbedrijf."
Concluderend kan worden gesteld dat de nano- en microbubbeltechnologie van Aquapulse veelbelovend is gebleken voor het verbeteren van plantengroei en landbouwpraktijken, maar dat lopend onderzoek gericht is op het maximaliseren van het potentieel en het uitbreiden van het gebruik ervan naar een breder scala van gewassen.
Voor meer informatie
Roy Weller
Aquapulse
roy.weller@aquapulse.tech
www.aquapulse.technology