Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Naar de rechter voor stroomaansluiting

Eén piek tot 1672 euro per megawattuur, en één dal tot -515 euro per megawattuur. De voorspelde onrust op de onbalansmarkt valt voorlopig, afgaand op een grafiek met verrekenprijzen voor onbalans van TenneT, mee. Wat de rest van de week brengt, moet nog blijken. De dagprijzen voor elektriciteit liggen ruim boven de 100 euro per megawattuur en de gasprijs beweegt behoorlijk horizontaal, met dinsdag wel weer een knikje omlaag. Hierdoor komt de TTF-contractprijs voor komende winter weer dichtbij of net onder de 40 euro per megawattuur te liggen.


De TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 25 maart. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.

Uitbreidingen van het Nederlandse elektriciteitsnet worden goed zichtbaar, maar wachtrijen blijven bestaan. Dat constateert Netbeheer Nederland. Tegen het niet krijgen van aansluitingen vanwege netcongestie spannen partijen rechtszaken aan. De gemeente Kampen komt ermee in het nieuws. Of het kans van slagen heeft, betwijfelen experts. Vol is vol, al zijn er ook experts die zeggen dat het net niet zo vol zit als we allemaal denken. Met slimme oplossingen zou er wel ruimte gemaakt kunnen worden.

Netcongestie is geen Nederlands probleem. Het Internationaal Energieagentschap ziet internationaal ook het gevaar van een stagnerende energietransitie.

© Netbeheer Nederland

Een toeslag betalen voor iets dat er nog niet is, en waarvoor de regels ontbreken? Het klinkt raar, maar het gebeurt. Wie nu een nieuw vast contract afsluit voor gas dat doorloopt tot 2026 of 2027, betaalt bij sommige energieleveranciers een toeslag voor groen gas, weet RTL Nieuws.

Shell wil de verkoop van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de periode tot 2030 jaarlijks met 4 tot 5 procent verhogen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Shell verwacht een sterke stijging van de wereldwijde vraag naar lng, dat onder meer wordt gebruikt om meer vervuilende fossiele bronnen als steenkool te vervangen.

Boze consumenten met zonnepanelen werken aan een massa-claim tegen de overheid. Zij voelen zich financieel benadeeld door de afschaffing van de salderingsregeling, zo valt in het Eindhovens Dagblad te lezen.

Het doorschuiven van netcongestierisico's kan windparken tot meer dan 440 miljoen euro kosten. Om wind-op-zeeprojecten rendabel te houden, moeten de risico's van netcongestie daarom bij de netbeheerders blijven en niet worden doorgeschoven naar investeerders in wind op zee. Dat concludeert het Baringa-rapport, opgesteld in opdracht van Energie-Nederland.