Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verplichte certificering: wat betekent dit voor kwekers?

Op 12 maart is een stap gezet op weg naar 100% gecertificeerde duurzame sierteelt. De lancering van een certificeringschema voor kleinschalige kwekers vanuit het Floriculture Sustainability Initiative (FSI) en duidelijke duurzaamheidsvoorschriften van Royal FloraHolland (RFH) voor certificering zijn de laatste stappen op weg naar 100% FSI-compliant voor alle kwekers. Maar wat betekent dit concreet? Drie kwekers geven hun visie.

Royal FloraHolland wil dat uiterlijk op 1 juli 2027 alle aangesloten leden en aanvoerders FSI-Compliant zijn. De certificering bestaat uit drie pijlers: GAP (Good Agricultural Practice), Milieu en Sociaal. In elke pijler kunnen kwekers een certificaat behalen. De sociale module is, met het oog op de toekomst, wel beschikbaar maar wordt nog niet geaudit. "Certificering is cruciaal om inzicht en transparantie te bieden op het gebied van duurzaamheid. Consumenten vragen in toenemende mate om aantoonbaar te maken dat bloemen en planten op een verantwoorde manier worden geproduceerd", zegt Pieter Bootsma, CEO van Royal FloraHolland in een eerder nieuwsbericht.

© Royal FloraHolland

Van krappe naar ruime meerderheid
Een ruime meerderheid van de kwekers ziet de noodzaak hiervan in, zegt Marcel van der Lugt (Lugt Lisianthus). Hij is sinds 1 januari 2025 voorzitter van de Ledenraad van RFH. "Vijf jaar geleden was een krappe meerderheid voor de verplichte milieuregistratie en certificering", vertelt Marcel. "Inmiddels is het draagvlak binnen de Ledenraad en bij leden van RFH stukken groter. Een ruime meerderheid van de kwekers ziet in dat we als sector duurzamer moeten worden. De FSI-Compliant certificering, het besluit vanuit de directie van RFH, wordt nu breed gedragen door de hele keten; van kwekers tot kopers. Voor het verduurzamen van onze sector is meer nodig dan alleen certificeren. De systematiek van certificering is wellicht niet optimaal voor iedereen, maar je moet ergens beginnen. Als coöperatie streven we een gelijk speelveld na."

Benchmark
Volgens Marcel is het goed om nu met de certificering aan de slag te gaan. "We kunnen nu een benchmark neerzetten en vanuit daar verder werken aan onze duurzame doelen. Daarmee laten we aan de overheid zien dat we vanuit onszelf aan de slag zijn gegaan. Doen we dat nu niet, dan komt de overheid later wellicht met nog strengere regelgeving, waarop we minder invloed hebben. Vanuit consumenten mag van ons verwacht worden dat we aan kunnen tonen dat we verantwoord ondernemen. In veel andere sectoren wordt al gewerkt met certificering."

Instemmen met de spelregels
Het behalen van de certificaten vergt de nodige financiële en praktische inspanningen. Dat merkte Herman de Jong al. Hij is eigenaar van leliekweker De Jong Flowers uit De Kwakel. "Om FSI-compliant te zijn moesten wij een aantal bedrijfsprocessen aanpassen. Daarnaast moet al je processen goed omschrijven en aantonen welke dingen je allemaal doet. Dat kost ontzettend veel tijd. Waarbij het nog scheelt dat wij ons MPS-ABC-certificaat al hebben. Grote bedrijven hebben vaak mensen om dit werk te doen. Voor een middelgroot bedrijf als het onze is dat lastiger. Maar we zullen moeten, want we willen hierin mee. Bovendien sta ik er zo in: we zijn een coöperatie, die met elkaar spelregels afspreekt. Als de meerderheid instemt, gaan we met die spelregels de wedstrijd spelen. En gaan we samen voor een mooie toekomst voor onze sector."

Samen doelen nastreven
Marcel erkent dat het behalen van de certificering impact heeft. "Dat zie ik ook in mijn eigen bedrijf. Daar hebben de directie en Raad van Commissarissen van Royal FloraHolland ook oog voor. Samen met hen heeft de Ledenraad de laatste maanden stappen gezet. Er is begrip voor de impact die dit heeft voor de kwekers en met name de middelgrote en kleine bedrijven. De directie en RvC hebben eveneens begrip voor de vragen en uitdagingen voor de kwekers. Ze hebben adviezen van de Ledenraad en leden overgenomen. Een duurzame sierteelt moeten we echt samen nastreven."

Hulp voor kleinschalige kwekers
Een van die stappen die zijn gezet, is het kleinschalige kwekerschema voor kwekers met een totale jaaromzet uit sierteeltproducten van minder dan €250.000. Zij kunnen dankzij dit schema voldoen aan de FSI-eisen, met minder administratieve lasten en tegen lagere kosten. Ondernemers die binnen twee jaar willen stoppen, krijgen bovendien een ontheffing. Een andere afspraak die is gemaakt, gaat over de zichtbaarheid. Op Floriday én op de klokken van RFH worden per kweker de FSI-certificaten getoond, en of een kweker FSI-compliant is. Voorheen werd expliciet vermeld wanneer een kweker níet gecertificeerd was. Nu wordt gekozen voor een meer positieve benadering.

Iedereen bij de club houden
Dat zijn goede ontwikkelingen, vindt Herman de Jong. "Bij aanvang van dit project is de impact op met name kleine en middelgrote kwekers wellicht onderschat door Royal FloraHolland. Ook hebben lang niet alle kwekers de communicatie als prettig ervaren. We kregen het idee dat de FSI-Compliant certificering ons vooral is opgelegd. Met deze nieuwe afspraken heeft de directie voortschrijdend inzicht getoond. Dat is belangrijk, want we willen iedereen bij de club houden. Van groot tot klein. Daar wordt nu maximaal op ingezet en dat is fijn. Zo kunnen we samen onze sector nog duurzamer kunnen maken."

Financiële impact
Ook voor Jan van Paridon (Kwekerij De Kokmeeuw) zijn de gemaakte afspraken belangrijk. Hij zit net boven de kleinschalige kwekersgrens en volgt de afspraken rondom FSI-Compliant certificering met een kritische blik. "Ik ben 62, maar wil nog niet stoppen. Ik had mijn bedenkingen, maar heb besloten toch mee te gaan in deze werkwijze. Ik kan dat alleen er niet zelf naast doen en moet er dus mensen voor inhuren. Ook heb ik opeens andere kosten om FSI-Compliant te zijn. Bij elkaar kost het al snel 1% van je omzet om FSI-compliant te zijn. Dat vind ik best veel. Ook bijvoorbeeld voor startende ondernemers. Ik zou een financiële compensatie voor kleinere kwekers niet gek vinden, wellicht daarbij geholpen door grotere kwekers. Anders redden sommige kwekers het misschien niet of stoppen ze vervroegd."

Extra ondersteuning
Desondanks snapt Jan het belang van de FSI-Compliant certificering. "We willen als sector aantonen waar we voor staan. Consumenten meten dat onder meer af aan certificaten. Als ik daarvoor een vluchtplan moet maken en moet beschrijven welke gewasbeschermingsmiddelen ik gebruik, dan is dat niet anders. Het is gedoe, maar wel voor het goede doel. Dus ik doe hier gewoon aan mee." Ook voor kwekers die net als Jan boven de grens zitten, werkt Royal FloraHolland op dit moment aan mogelijkheden voor extra ondersteuning bij de specifieke uitdagingen waar ze tegenaan lopen.

Bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: