Kwekerij G. Verkade teelt sinds 1981 kokospalmen. Een plant die een scala aan producten levert, zoals kokosmelk, -matten, -brood en -olie. Maar ook als sierplant wordt de kokospalm gewaardeerd. Arthur van Tol, sinds 1993 general manager bij de kwekerij, vertelt MPS over de duurzame teelt van deze plant, die afzet vindt in heel Europa.
Het maatschappelijk belang van duurzaamheid wordt steeds meer gezien, merkt Van Tol op. "Onze kwekerij zag dat ook al vroeg in. In 2005 zijn we op een nieuwe locatie gestart, bij de bouw daarvan hebben we meteen rekening gehouden met duurzaamheid en optimale arbeidsbeleving. In 2006 waren we daardoor ook al volledig gecertificeerd. Ons stabiele personeelsbestand is een afspiegeling van het feit dat we onze zaken goed op orde hebben: we zijn onder meer MPS-ABC, MPS-SQ en MPS-GAP gecertificeerd."
Ook qua duurzaamheid levert de kwekerij concrete inspanningen. "Onze teelt is voor een groot deel CO2-neutraal dankzij het gebruik van aardwarmte. Daarnaast zijn we vergevorderd in het gebruik van biologische gewasbescherming; ons gebruik van chemische middelen ligt zeer laag."
Leren van elkaar
Van Tol vindt de audits altijd een mooi leermoment, zowel voor kweker als voor MPS. "MPS is voor ons uitgegroeid tot een gewaardeerde partner. Dankzij de audits zie je niets over het hoofd en met vragen kun je altijd bij MPS terecht. Uiteindelijk zijn we allemaal met hetzelfde doel bezig, daarin werk je samen. MPS leert van kwekers, wij leren van MPS – met een gezamenlijk doel bereik je zo heel veel."
License to produce
Tot een jaar of tien geleden zagen collega's niet altijd het belang van certificering, vertelt Van Tol, maar inmiddels is dat wel anders. "Sinds een paar jaar merk ik dat de retail harde eisen stelt om MPS-ABC, MPS-GAP en MPS-SQ gecertificeerd te zijn. Het is echt een license to produce vanuit retailers, ook zij zien het belang van verantwoord geproduceerde bloemen en planten."
Het goede verhaal
Van Tol vindt het belangrijk dat de sector zelf ook dat goede verhaal vertelt. "Ik ben zelf ook kritisch, maar je moet ook realistisch zijn. We willen graag allemaal genieten van de producten die de land- en tuinbouw te bieden heeft, daar hoort dan ook een bepaalde productiemethode bij, dat red je niet met een klein moestuintje."
Het goede verhaal dat Van Tol graag wil vertellen, is dat de sector er de afgelopen dertig jaar in is geslaagd het gebruik van chemische middelen enorm terug te dringen . "Als je de consument vertelt over het toegenomen gebruik van biologische middelen, gaat die ook leren dat een luisje in een krop sla of in een plant niet zo erg is. Dat is de natuur – en dankzij de natuur kunnen we producten leveren waar de consument van geniet."
Voor meer informatie:
MPS
Tel: +31 (0)174 615 715
info@my-mps.com
https://my-mps.com