Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De rol van bankerplanten in biologische bestrijding

Will van Vliet van Van Vliet Greenhouses was een paar jaar geleden actief als kweker van gerbera's en had veel moeite met biologische bestrijding in zijn kassen. Vooral witte vlieg en trips vormden destijds een groot probleem. "Kwekers moeten de volledige dynamiek van biologische bestrijding begrijpen en hoe het in het hele systeem werkt," zegt hij. "We kunnen niet zomaar lukraak middelen toepassen. We moeten weten hoe ze de levenscyclus van de plagen die ze proberen te bestrijden, beïnvloeden." Will herinnert zich een gesprek met Ronald Valentin, een IPM-specialist, vroeg in hun professionele relatie. "Toen we elkaar ontmoetten, misschien 15 jaar geleden, tekende hij de levenscyclus van trips op een whiteboard in mijn magazijn. Hij legde uit waar verschillende biologische bestrijdingsmiddelen werken op trips—sommige richten zich op larven, andere op volwassen exemplaren. Door me te helpen de dynamiek van BCA's te begrijpen, werden mijn problemen met deze plagen uiteindelijk opgelost."

Eerst moet er een hooivorkbenadering zijn voor biologische bestrijding
Het gebruik van meerdere biologische bestrijdingsmiddelen binnen één systeem maakt BCA's als concept betrouwbaarder. Deze veelzijdige aanpak, die Ronald de "hooivorkbenadering" noemt, zorgt voor een robuuster en betrouwbaarder systeem. "Hoe meer tanden je op de hooivork hebt, hoe sterker het systeem wordt," legt hij uit. "Veel kwekers krijgen tegenwoordig gewoon een fles beestjes—misschien Amblyseius cucumeris voor trips—en krijgen te horen dat ze die moeten inzetten, maar ze begrijpen niet echt wat het doet of waar het in de levenscyclus van de plaag past."

© Erie Edge

De toegevoegde strategie van bankerplanten
Hoewel veel kassentelers nuttige insecten kopen van producenten en leveranciers van biologische bestrijding, benadrukt Ronald het belang van bankerplanten als aanvullende strategie. "Bankerplanten zijn een uitdagende omschakeling in de mindset geweest, vooral voor producenten van biologische bestrijding," geeft hij toe. "In wezen kan het plaatsen van bankerplanten de noodzaak verminderen om biologische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Maar tegelijkertijd maakt het het hele biologische systeem veel betrouwbaarder, wat kwekers zoeken."

Bankerplanten dienen als habitat voor nuttige insecten en stellen hen in staat om populaties in de kas te vestigen en te onderhouden in plaats van alleen reactief te worden geïntroduceerd. "De functie van bankerplanten is echt om een systeem te creëren waarin je een populatie in de kas onderhoudt, zelfs als je nog geen plagen in het gewas hebt," legt hij uit. "Je werkt meer proactief, terwijl pesticiden historisch gezien altijd reactief zijn geweest—spuiten wanneer je een probleem ziet."

Deze proactieve benadering is cruciaal voor een succesvolle IPM-strategie. "Mijn focus is altijd geweest om biologische bestrijdingsmiddelen (BCA's) als eerste verdedigingslinie te gebruiken in alles wat je doet," zegt Ronald. "Als je bewust begint met het gelijktijdig gebruiken van pesticiden met biologische middelen, is dat een no-go. Het werkt niet. Als een kweker zegt: 'Voor deze plaag gebruik ik biologische middelen, maar voor die plaag gebruik ik pesticiden,' is dat een recept voor rampzalige resultaten."

Melissa McIean, een andere IPM-specialist, beaamt dit en benadrukt het belang van volledig inzetten op biologische bestrijdingsstrategieën. "Je moet je IPM-programma benaderen alsof je geen synthetische pesticiden hebt om op terug te vallen," zegt ze. "Het is niet dat je nooit, maar dan ook nooit mag spuiten, maar het zou een absolute laatste redmiddel moeten zijn. Het is optie X,Y,Z, niet optie B,D,E. Wat je ook spuit, er zijn geen echt compatibele pesticiden. Ze bestaan simpelweg niet."

© Erie Edge

Het toen en nu van bankerplanten
Het concept van bankerplanten ontstond eind jaren 80 en begin jaren 90 door het werk van Dr. Pierre Ramakers, een entomoloog bij het Nederlandse Onderzoeksinstituut in Naaldwijk. "Destijds waren er grote uitdagingen met bladluizen in kaspaprika's," legt Ronald uit. Het was de zwakke schakel in het biologische bestrijdingssysteem—als de bestrijding van bladluizen mislukte, moesten kwekers pesticiden gebruiken die niet compatibel waren met de andere BCA's die ze gebruikten, waardoor het algehele biologische bestrijdingssysteem faalde."

Ramakers stelde voor om een plant, zoals gerst of haver, te introduceren die een bladluissoort zou herbergen die alleen op granen eet. "Die bladluis vormt geen bedreiging voor je paprikagewas," zegt hij. "Maar het dient als gastheer voor sluipwespen zoals Aphidius colemani, die op hun beurt de schadelijke bladluissoorten bestrijden die de paprikagewassen aanvallen."

"Door een consistente populatie van nuttige insecten te behouden, kunnen kwekers effectiever reageren op plaagdruk zonder de verstorende cyclus van spuiten en opnieuw introduceren van biologische middelen," voegt Melissa toe.

De verschuiving naar biologische bestrijding is een langdurig proces geweest, maar kwekers en onderzoekers blijven deze strategieën verfijnen en uitbreiden. "Het is een omschakeling in de mindset," zegt Ronald. "We moeten stoppen met het zien van biologische bestrijding als een product dat je koopt en het in plaats daarvan zien als een systeem dat je cultiveert."

Voor meer informatie:© Van Vliet GreenhousesVan Vliet Greenhouses
Will van Vliet
info@vanvlietgreenhouses.com
vanvlietgreenhouses.com