© Ludvig SvenssonVoor lichttransmissie is er een objectieve meetmethode. Voor energiebesparing niet. Daarover later meer in dit artikel. We starten met lichttransmissie. Sinds de introductie van de NEN 2675+C1-norm hebben telers, kassenbouwers, installateurs en adviseurs een betrouwbare manier om de prestaties van kasdek- en schermmaterialen objectief te vergelijken. "Toch wordt er in de praktijk nog niet altijd naar deze norm gekeken," merkt Hugo Plaisier, Svensson. "Hierdoor blijven kansen onbenut en wordt er soms onnodig ingeleverd op licht en dus productie. Er wordt veel geïnvesteerd in een optimaal lichtdoorlatend kasdek, maar bij de keuze van het scherm wordt minder kritisch gekeken naar de lichttransmissie. Dat is eigenlijk onbegrijpelijk."
Objectieve metingen voor een eerlijke vergelijking
Svensson hanteert sinds de introductie van de NEN 2675+C1-norm de objectieve prestatiecijfers en vermeldt deze op de website en in documentatie. Hugo: "Wij willen geen appels met peren vergelijken. We adviseren telers dat ook niet te doen. Vraag daarom altijd naar lichtmetingen volgens de NEN 2675+C1-norm. Doe je dat niet, dan baseer je je beslissing op onbetrouwbare informatie en loop je mogelijk opbrengsten mis."
Een investering in rendement
Volgens Plaisier is een deel van het probleem onbekendheid met de norm. "Nieuwe NEN-normen zijn geen dagelijkse gespreksstof bij nieuwbouw of vervanging, maar ze zijn cruciaal voor het toekomstige rendement," benadrukt hij. NEN 2675+C1 is ontwikkeld in samenwerking met Wageningen Universiteit, glas- en schermproducenten, installatiebedrijven en LTO Glaskracht, waardoor er een breed draagvlak is.
Hemisferische lichttransmissie: iedere procent telt
Voor telers is vooral de hemisferische lichttransmissie van groot belang. Onder Nederlandse omstandigheden is ongeveer 60% van het binnenkomende licht diffuus, en in de winter loopt dit op tot wel 85%. Dit betekent dat bij transparante, energiebesparende Luxous-schermen een hoge hemisferische lichttransmissie essentieel is. Een energiescherm wordt immers ook overdag geregeld gesloten, en dan telt iedere procent licht. Hoe hoger de hemisferische lichttransmissie, hoe beter de groei en hoe hoger het rendement.
Hortiscatter: de nieuwe standaard voor lichtspreiding
Naast de hemisferische lichttransmissie beschrijft de NEN-norm ook hoe de lichtspreiding, oftewel Hortiscatter, moet worden vastgesteld. Het veelgebruikte begrip 'haze' is met de nieuwe norm achterhaald. "Gebruik voortaan de term 'Hortiscatter' als je lichtspreiding vergelijkt," adviseert Plaisier. "Dat sluit beter aan bij de huidige inzichten en geeft een accurater beeld van de prestaties van een scherm."
Door te kiezen voor klimaatschermen die getest zijn volgens de NEN 2675+C1-norm, maken telers en kassenbouwers een investering in betrouwbaarheid, opbrengst en toekomstbestendig telen.
Geen onafhankelijke meetmethode voor energiebesparing
Bart Bakker, Svensson: "Zoals dus gezegd heeft deze bovengenoemde NEN methode betrekking op lichttransmissie. Niet op energiebesparing. Voor energiebesparing is er (nog) geen norm. Geen onafhankelijke meetmethode. Dat zou wel prettig zijn. Er zijn wel getallen beschikbaar die gaan over energiebesparing, maar die zjin niet gebaseerd op een onafhankelijke meetmethode. Jammer. Daar zouden de telers wel mee geholpen zijn."
Voor meer informatie:Svensson
Tel: 0181 392 666
info@ludvigsvensson.com
www.ludvigsvensson.com