In een proefschrift van Makrina Diakaki MSc (WUR) is onderzocht of het zaadmicrobioom de gezondheid van zaden ten goede komt, met name de onderdrukking van ziekteverwekkers. Na het zaaien kunnen zaden al vóór het ontkiemen geïnfecteerd raken door bodemgebonden pathogenen. Als nuttige micro-organismen ziekten kunnen onderdrukken, zouden ze een alternatief kunnen vormen voor het gebruik van chemische pesticiden op zaden. Dit is belangrijk omdat veel pesticiden voor zaden geleidelijk aan in de EU worden verboden.
Na screening van diverse gewas-pathogeencombinaties hebben de onderzoekers zich gericht op spinaziezaden en de pathogeen Globisporangium ultimum die rot van zaden en kiemplanten veroorzaakt. Een lage ziektedruk correleerde met de aanwezigheid van bepaalde microbiële geslachten. Dit waren het bacteriële geslacht Massilia en de gistgeslachten Vishniacozyma, Filobasidium en Papiliotrema.
In het onderzoek is ook aangetoond dat deze geslachten kweekbaar en algemeen voorkomend zijn, waardoor ze geschikt zijn als indicator voor ziekteonderdrukking tegen G. ultimum door het zaadmicrobioom van spinaziezaden. De resultaten kunnen voor zaadbedrijven een motivatie zijn om geen ontsmettingsbehandelingen uit te voeren om zo de aanwezigheid van nuttige micro-organismen op zaden te behouden.
Het proefschrift zal op 11 juli worden verdedigd.
Bron: WUR