Tuinbranche Nederland is een consumentencampagne gestart om consumenten te informeren over Aardige Aarde: potgrond en milieu-impact van grondstoffen.
De campagne komt voort uit het convenant Milieu-impact potgrond en substraten dat vakorganisaties (waaronder LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen) en overheden hebben gesloten.
Doel van de campagne is informeren over de samenstelling van potgrond, maar ook de keuzes die consumenten hierin kunnen maken. Consumenten kunnen helpen met het vergroenen van Nederland door meer bomen en planten aan te planten. Potgekweekte producten beginnen met potgrond die de eigenschappen heeft om het groen gezond te laten groeien: ofwel Aardige Aarde.
Eigenschappen en milieu-impact grondstoffen
De bijbehorende website geeft uitleg over deze grondstoffen van potgrond, de eigenschappen en de milieu-impact (in de zin van transport en uitstoot van bijvoorbeeld CO2): veen, kokos, compost, houtvezel, boomschors, recyling potgrond en perliet.
Niet al deze grondstoffen zijn hernieuwbaar. Veen bijvoorbeeld niet, maar ook perliet niet omdat het gewonnen wordt uit groeves die niet relatief snel zijn aan te vullen. Daarnaast wordt kokos wel genoemd als goed alternatief voor veen, maar kokos heeft een ecologische voetafdruk: het spoelen van zouten uit kokosvezels verbruikt veel water, en het wordt geïmporteerd uit Aziatische landen als India en Sri Lanka waardoor uitstoot hoog is.
Bijdragen aan duurzamer potgrondgebruik
Aardige Aarde adviseert consumenten bij te dragen aan duurzamer potgrondgebruik door:
- Zelf compost te maken en na te gaan of extra potgrond nodig is;
- Bij aankoop te letten op het aandeel hernieuwbare grondstoffen en de geschiktheid voor planten;
- Te kiezen voor potgrond met het RHP Consumer-keurmerk voor kwaliteit en veiligheid;
- Te letten op het Responsibly Produced Peat-logo bij potgrond met veen;
- Advies te vragen bij het tuincentrum over duurzame keuzes.